hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

K+F: hogyan csökkenthető az adóalap és adózás előtti eredmény?

  • adozona.hu

A kutatással és fejlesztés - az OECD ajánlás szerint - háromféle tevékenységet ölel fel: az alapkutatást, az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést. Az adózás előtti eredmény és az adóalap is csökkenthető, de hogyan?

Alapfogalmak

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény pontosan definiálja:

Alapkutatás: olyan kísérleti és elméleti munka, amelynek elsődleges célja új ismeretek szerzése a jelenségek alapvető lényegéről és a megfigyelhető tényekről, bármiféle konkrét alkalmazási és felhasználási célkitűzés nélkül.

Alkalmazott kutatás: új ismeretek megszerzésére irányuló eredeti vizsgálat, amelyet elsődlegesen valamely konkrét gyakorlati cél érdekében végeznek.

Kísérleti fejlesztés: olyan, a kutatásból és gyakorlati tapasztalatokból nyert, már létező tudásra támaszkodó, rendszeres munka, amelynek célja új anyagok, termékek és szerkezetek létrehozása, új eljárások, rendszerek és szolgáltatások bevezetése vagy a már létrehozottak vagy bevezetettek lényeges javítása.

Az alapkutatás összefüggések, tulajdonságok elemzését jelenti, amelyek alapján elméleteket, feltevéseket, esetlegesen törvényszerűségeket dolgoz ki, majd ellenőriz, bizonyít. Ezekre az eredményekre épít az alkalmazott kutatás, amely az alkalmazási lehetőségeket, módszereket hivatott kialakítani egy előre meghatározott cél érdekében. A kísérleti fejlesztés új termékek, prototípusok, valamint a megalkotott eljárások bevezetését foglalja magába. A modern kor követelményeinek megfelelően manapság a K+F+I kifejezés-használatos, amely az innováció beintegrálásával hangsúlyozza a kutatás egyre növekvő fontosságát elsősorban az Európai Unió által meghirdetett pályázatokban.

A társasági adó és a K+F tevékenységek kapcsolata:

A kutatás, a kísérleti fejlesztés számviteli elszámolásában megjelenő tételekhez több esetben kapcsolódik az adózás előtti eredményt csökkentő tételként megjelenő adókedvezmény. A kutatás, a kísérleti fejlesztés ténylegesen felmerült költségei már az elszámolásuk pillanatában csökkentik az adózás előtti eredményt, azonban ezen túlmenően még csökkenthető az adóalap az alap- és alkalmazott kutatás, a kísérleti fejlesztés közvetlen költségeivel.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 7. §-a (1) bekezdésének t) pontja szerint: az adózás előtti eredményt csökkenti az alapkutatás, az alkalmazott kutatás vagy a kísérleti fejlesztés közvetlen költsége (ide nem értve a belföldi illetőségű adózótól, külföldi vállalkozó belföldi telephelyétől vagy a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozótól igénybe vett kutatási és kísérleti fejlesztési szolgáltatás ellenértéke alapján elszámolt költséget) a felmerülés adóévben, vagy az adózó választása szerint, ha a költséget a kísérleti fejlesztés aktivált értékeként (szellemi termékként) állományba veszi az értékcsökkenés elszámolásának adóévben legfeljebb az elszámolt értékcsökkenés összegéig.

Az adózó nem csökkentheti az adózás előtti eredményt az említett költségből (ráfordításból) a fejlesztés céljára vagy a tevékenység költségei (ráfordításai) ellentételezésére a mérlegkészítés napjáig az adóhatóságtól igényelt, vagy az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül kapott, pénzügyileg rendezett támogatás, juttatás összegével, illetve ha él a választás lehetőségével a támogatás, juttatás alapján az adóévi adózás előtti eredménye javára elszámolt bevétellel.

Innovációs járulék:

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény értelmében egyes kis- és mikrovállalkozásnak nem minősülő gazdasági társaságoknak innovációs járulékot kell fizetniük. Ezen kötelezettséget csökkenteni lehet a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 2. (1) bekezdésében meghatározott szervezetektől – azaz a közhasznú jogállással rendelkező társadalmi szervezettől, köztestülettől, alapítványtól, közalapítványtól, közhasznú társaságtól és 9 sportági országos szakszövetségtől – megrendelt kutatási-fejlesztési tevékenység költségével.

Kneitner Lea, Ferencz Györgyi

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink