hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: mi vezeti a népszerűségi listát?

  • hvg.hu

Az étkezési jegyek alkalmazása nemcsak Magyarországon népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is. A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek sok hasonlóságot mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan sajátos juttatási formák, amelyek Magyarországon ismeretelenek.

A Deloitte magyar irodája felmérésében Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország munkavállalói juttatási rendszereit vizsgálta. Ennek a felmérésnek az egyik központi megállapítása, hogy a munkavállalói juttatásoknak a környező országokban is csupán egy része adómentes, valamint az, hogy a jogszabályalkotók a legtöbb országban igyekeznek ugyanazon juttatási elemek irányába terelni a munkavállalókat.

Általánosságban elmondható, hogy az étkezési utalvány az egyik legkedveltebb juttatási forma, amely a legtöbb országban - bizonyos mértékig - adómentesen adható. Ez alól kivétel Horvátország, ahol az étkezési jegy nem tartozik az adómentes juttatások közé - mondta Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója. A nyugdíj- és egészségbiztosítási (nem kötelező) munkáltatói hozzájárulások és az életbiztosítás szintén nagy népszerűségnek örvendenek a környező országok munkavállalói körében. Minden vizsgált országra jellemző, hogy a munkavállalók – némi jogszabályi ösztönzésre - fokozott figyelmet fordítanak az öngondoskodásra.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink