hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjkalkulátor: hogyan kell számolni?

  • dr. Marosi Andrea

Az Adózóna új nyugdíjkalkulátorával egyszerűen, néhány adat beírását követően megtudhatja, hogy mekkora nyugdíjra számíthat.

A kalkulátor használatakor elsőként adjuk meg a szolgálati évek számát. Ahhoz, hogy a kalkulátor számoljon nyugdíjat, nem kell megadni minden év adatát!

Bármelyik évre megadhatjuk a nyugdíjjárulék alapot képező keresetet és a biztosításból kieső napok számát (pl. táppénz). Ha ez nagyságrendileg jellemező mindegyik évre, akkor egy év adatából is megbízható becslést kapunk a várható nyugdíjra. De megadhatjuk például az 1990-es évet és a 2009-es évet is. A kettő

Számoljon itt!

Az Adózóna legfrissebb nyugdíjkalkulátoráért kattintson!

között egyenletes keresetemelkedést feltételezve kapunk becslést a várható nyugdíjunkról.  Minél több év adatait adjuk meg annál pontosabb lesz a várható nyugdíj összege. Ha mindegyik év adatát ki tudjuk tölteni, akkor egészen pontos eredményt fogunk kapni.

Fontos, hogy az átlagtól eltérő éveket (például tartós betegség, munkanélküliség, részmunkaidő, kiemelkedően magas jutalom) mindenképpen adjuk meg. 2009-ig a jutalom összegét el kell különíteni a nyugdíjjárulék alapot képező keresettől. 2010-től már nem.

A kalkulátor még nem tartalmazza a 2010-re érvényes valorizációs szorzókat. Ezek márciusban fognak megjelenni.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink