hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH szerint életszerűtlen az elköltött pénznyeremény

  • dr. Marosi Andrea

Az adózó hiába igazolta, hogy nyerte a pénzt, az APEH életszerűtlennek tartotta annak elköltését. Miért?

A becsléssel megállapított adóalaptól való eltérést az adózó hitelt érdemlő adatokkal igazolhatja. A bírói gyakorlat következetes abban, hogy az adózónak nemcsak azt kell bizonyítania, hogy bevételre (megtakarításra) tett szert, hanem azt is, hogy a hivatkozott bevétel (megtakarítás) az állítólagosan abból származó kiadás felmerülésekor is a rendelkezésre állt. Más szóval adózónak hitelt érdemlő adatokkal kell alátámasztania, hogy kiadásának fedezete ténylegesen az általa hivatkozott megtakarításból, és nem más- eltitkolt- jövedelemből származott.

A jogszabályban megfogalmazott hitelt érdemlő adaton a bírói gyakorlat olyan adatot ért, amely ellenőrizhető, egyértelműen azonosítható, valóságtartalma kellően alátámasztott, tartalmánál, jellegénél fogva más adatokkal is egybevetve alkalmas a vele igazolni kívánt konkrét tény alátámasztásával.  A Szerencsejáték Zrt. által kiállított igazolások felmutatásával adózó hitelt érdemlően igazolta ugyan, hogy a nyereményt valóban kézhez kapta, ám az adóhatóság szerint az már nem bizonyított, hogy adózó a nyeremény összegét nem élte fel. Életszerűtlennek tartja, hogy az összeget adózó nem helyezte el bankban.

Az életszerűség azonban mérlegelés kérdése. Ha adóhatóság állítását adatokkal nem támasztja alá, akkor egy olyan hatáskört gyakorol, amivel jelen esetben nem rendelkezik, ugyanis a fizetési kedvezmény és könnyítés esetét kivéve adóhatóságnak nincsen mérlegelési jogköre. Az adóhatóság állításait szigorúan bizonyítékokkal kell, hogy alátámassza, ez a kötelezettség nemcsak adózóra vonatkozik, hanem adóhatóságra is. Ha állítása szerint életszerűtlen a pénzösszeg otthon tartása annak eltulajdonításának veszélye miatt, akkor ezt alá kell támasztania adatokkal. Magyarországon az instabil gazdasági helyzet, a bankok pénzügyi helyzete, a betétbiztosítási rendszer, éppen ennek ellenkezőjét támasztaná alá. A „hitelt érdemlőség „nemcsak adózóra, hanem az adóhatóság állításaira is ki kellene, hogy terjedjen.

 Forrás: www.adoiroda.com

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink