hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: kismamák béremelése és munkaügyi perek

  • adozona.hu

A gyesről visszatérő kismamát megilleti-e a távollétében történt béremelés? Munkaügyi perben mikor lehet a perköltség-mentességet igényelni? Milyen kapcsolat van az álláskeresési járadék és a végkielégítés között? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

2010. január 22-én lejár a gyesem. Úgy tudom, hogy ezt követően a munkáltató köteles egy hónapra visszavenni. Erre elég kicsi az esély, mert leépítés és megszorítás történt. Azt szeretném megtudni, hogy a gyes lejárta után köteles vagyok-e kivenni az évek alatt felgyűlt szabadságot vagy kérhetem annak kifizetését? Távollétem alatt történt béremelés. Kell-e a béremet ehhez igazítani?

A munkavállaló felmondási védelem alatt áll a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság, ennek hiányában a gyermek 3 éves koráig a gyes folyósításának időtartama alatt. A felmondási idő, amennyiben a felmondási védelem időtartama 30 napot meghaladja, ezt követően csak 30 nap elteltével kezdődhet el. Ez az Ön esetében azt jelenti, hogy ha 2010. január 23-tól vissza szeretne menni dolgozni, akkor Ön még további 30 napig védelem alatt áll, vagyis a felmondási ideje csak további 30 nap elteltével kezdődhet meg. Mielőtt újra munkába állna a munkáltató köteles Önnek a felhalmozódott szabadságát kiadni. A felhalmozódott szabadság pénzbeli megváltását ugyan kérheti a munkáltatótól, de csak abban az esetben, ha a munkaviszonya megszüntetésre kerül és valószínűleg a munkáltató rendes felmondás esetén inkább ki fogja adni Önnek a szabadságot, minthogy pénzben megváltsa. Közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés esetén természetesen a felek szabadon megállapodhatnak a szabadságmegváltás kérdésében is.

A Munka Törvénykönyve alapján a munkavállaló személyi alapbérét a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munka-vállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó. Az időközben végrehajtott béremelés tehát Önt is megilleti.

A munkáltató, az elbocsátásom előtt vehet-e fel új dolgozót ugyanabba a pozícióba? Elbocsátásom előtt 1 hónappal fölvettek 5 embert határozatlan szerződéssel, engem pedig leépítettek gazdasági válság címén. Az 5 ember felvételekor a munkáltató tisztában volt azzal, hogy a munka mennyisége csökkenni fog és válság lesz (ez el is hangzott elsőfokon). Ebben az esetben, mennyire jogsértő az hogy nem utána, hanem elbocsátásom el"ott vettek fel embereket? Másodfokúra érdemes-e vinni az ügyet? Elsőfokú határozat után (ami még nem jogerős) lehet még perköltség-mentességet kérni?

A felmondás jogellenességének megítélése a felmondás indokolásának és az elsőfokú eljárásban lefolytatott bizonyítási eljárások ismerete nélkül nem lehetséges. Így azt sem tudom megítélni jelen helyzetben érdemes-e másodfokra vinni az ügyet. Javaslom, mindenképpen forduljon ügyvédhez.

Perköltségmentesség azt a természetes személy felet illeti meg teljesen vagy részleg, aki jövedelmi és vagyoni viszonyai folytán a perköltséget fedezni nem tudja. Hangsúlyozom, hogy a perköltségmentességet a bíróság csak kérelemre adhat. A költségmentesség engedélyezését a felperes (kérelmező, jelen esetben tehát Ön) a per megindítása előtt vagy azzal egyidejűleg, illetve az elsőfokú eljárást befejező határozat (elsőfokú ítélet) meghozataláig kérheti. Ha Önnek a per folyamán nem volt jogi képviselője, a bíróság törvényi kötelességéből adódóan köteles volt/lett volna Önt tájékoztatni a költségmentesség engedélyezésének feltételeiről.

2009. májusában „rendkívüli” felmondással elküldtek a volt cégemtől. Munkaügyi bíróságra vittem az ügyet. Az első tárgyalás után a munkáltató úgy gondolta, hogy közös megegyezés-re változtassuk a felmondást,és kifizeti a végkielégítés és felmondási idő 90 százalékát. Beleegyeztem (nem egyedül voltam az ügyben), át is utalták az összeget, a közös megegyezéses dokumentumot még nem kaptam meg. Olyan tájékoztatást viszont kaptam(magánszemélytől) miszerint az eddig kifizetett munkanélküli segélyt a kapott összegből vissza kell fizetnem, és addig nem kapok segélyt amíg a kapott pénz futja.(Gondolom napi-díjra leszámolva) Nos ez lenne a kérdésem, hogy ez valóban így van?

A legtöbb esetben a kapott végkielégítés és a felmondási időre járó átlagkereset folyósítása nem befolyásolja a „munkanélküli segélyre” való jogosultságot. Az álláskeresési járadék folyósításának feltétele jogszabályban meghatározott kritériumok. Az álláskeresési-járadék csak akkor követelhető vissza, ha jogalap hiányában történt a kifizetés. Amennyiben a munkaviszony megszűnésének a kezdő időpontja nem változott a közös megegyezés során, úgy Önnek nem keletkezik visszafizetési kötelezettsége.

Amennyiben a közös megegyezés során abban állapodtak meg, hogy a munkaviszony megszűnése későbbi időpontban állapítják meg, tehát Ön még munkaviszonyban maradt és bért folyósítottak Önnek, akkor a járulék folyósításra nem volt jogalapja és így azt vissza kell fizetnie. Szeretném kiemelni, hogy a hiányos tényállás miatt csak valószínűsíteni tudom a fent leírtakat, hiszen a megállapodás tartalmát nem ismerem és az sem egyértelmű, hogy a közös megegyezés bírósági megegyezés, amelyet az ítéletbe foglaltak vagy ez csupán a felek peren kívüli szóbeli közös megegyezése (amit egyébként szintén írásba kellett volna foglalni).

Szeretném megtudni,hogy köteles-e alkalmazni a munkáltatóm, ha visszamegyek dolgozni a gyed lejárta után, ha kétévesek a lányaim, ikrek. Jogszabály köti-e ahhoz, hogy nem bocsáthat el addig míg a gyermekeim be nem töltik a hatodik életévüket? Esetleg mondhatják-e bármikor is miután munkába álltam, hogy inkább menjek vissza gyesre. És ha igen ezt milyen körülmények között? Gondolok arra kell-e fizetnie valamit részemre vagy egyszerűen csak továbbra csak a gyest kapom? Még egy kérdés:ha megszűnt a pozícióm,mert létszámleépítés történt és a helyettem felvett határozott munkaszerződésest építették le,akkor valóban nem köteles visszavenni engem és felmondhat a munkáltató?

A gyermek ápolása és gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság időtartama alatt, illetve ennek igénybevétele nélkül is, a gyermek 3 éves koráig a gyes folyósításának időtartama alatt, és az azt követő 30 napig - amennyiben a felmondási védelem időszaka 30 napot meghaladta - Ön felmondási védelem alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a felmondási védelmet megalapozó időszak alatt a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a gyes folyósításának időtartama hosszabb, mint a felmondási védelem, hiszen az előbbi az ikergyermekek esetén a tankötelesség válás évének végéig jár, míg a felmondási védelem a Munka Törvénykönyve szerint csak a gyermek(ek) három éves koráig illeti meg és a törvény itt nem tesz különbséget atekintetben, hogy iker gyermekekről van szó. Amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.

Amennyiben Ön vissza szeretne menni a munkahelyére dolgozni, de a munkáltatója nem tudja ugyanabba a munkakörbe visszahelyezni két választási lehetősé adódik a törvény alapján. A munkáltatója vagy felajánl Önnek egy másik megfelelő munkakört, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor arra az időszakra, amíg a felmondási védelem miatt nem tudja a munkáltató rendes felmondással elküldeni, de munkát sem tud Önnek biztosítani Önt az állásidőre járó díjazás, azaz a személyi alapbére illeti meg. Megjegyezném, hogy a leépítések ellenére köteles Önt a munkáltató tovább foglalkoztani, hiszen a felmondási védelem miatt a munkaviszonyt csak rendkívüli felmondással (ha ennek a törvé-nyi feltételei fennállnak, amire igen kicsi az esély) vagy közös megegyezéssel tudja megszüntetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink