hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyi iparűzési adó: 2010-től az APEH intézkedik

  • adozona.hu

A 2010-től az APEH hatáskörébe kerülnek a helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok. Az adózóknak az állami adóhatósághoz kell majd benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásaikat, és ide kell teljesíteniük a befizetéseiket is.

Miután a 2009. adóév helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatait az önkormányzati adóhatóság látja el, ezért a vonatkozó átmeneti rendelkezések szerint a 2009-es adóévről a helyi iparűzési adóbevallást még az önkormányzati adóhatósághoz kell benyújtani. További átmeneti szabály, hogy a 2010-ben teljesítendő első helyi iparűzési adóelőleget az önkormányzati adóhatósághoz kell megfizetni - figyelmeztet hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC). Az eltérő üzleti évet választó adózóknak a 2009-ben kezdődő üzleti évükkel kapcsolatos valamennyi adókötelezettségét az önkormányzati adóhatósághoz kell teljesíteni.

A 2010. január 1-jét megelőző adómegállapítási időszakok tekintetében az adó megállapításához való jog legkésőbb 2011. december 31-én elévül, azaz legfeljebb két év áll rendelkezésre mind az ellenőrzések, mind az önellenőrzések elvégzésére.

Változnak a több telephellyel rendelkező adózókra vonatkozó eljárási szabályok is. A jövő évtől kezdve a több telephellyel rendelkező adózóknak egy bevallást kell tenniük, amely telephelyekre lebontva tartalmazza a helyi iparűzési adó kötelezettséget. A befizetést az állami adóhatóságnál vezetett helyi iparűzési adó számlára kell teljesíteni - olvasható a hírlevélben.

Különösen fontos lehet az év végén a 2009-es év végi folyószámla egyeztetése, miután az önkormányzatoknál a 2010. január 1-jén nyilvántartott helyi iparűzési adó egyenleg lesz az állami adóhatóságnál ebben az adónemben a nyitóegyenleg. Bármilyen későbbi egyeztetés nehézkes lehet, mivel az önkormányzat helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatai fokozatosan megszűnnek.

Ugyan a helyi iparűzési adóval kapcsolatos ellenőrzési feladatok is átkerülnek az állami adóhatósághoz, azonban az ideiglenes (alkalmi) iparűzési tevékenységet végző adózóknál az önkormányzati adóhatóságok továbbra is végeznek adatgyűjtésre irányuló helyszíni ellenőrzéseket, melyekről minden hónap utolsó napjáig adatokat szolgáltatnak az állami adóhatóság részére - tudatja a PwC.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink