hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: a legnagyobb adóhátralék 5,3 milliárd forint

  • MTI

Az APEH 2009 harmadik negyedévében 181 adózónál összesen 43,6 milliárd forint adóhiányt állapított meg, amihez 20,9 milliárd forint jogkövetkezmény társult az adóhatóság honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint. A legnagyobb hátralék 5,3 milliárd forint.

A nagy adósok közül 126 vállalkozás, 55 pedig magánszemély. Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel.
   
A vállalkozói lista élén a budapesti székhelyű KPHS Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll - adószámát felfüggesztette az APEH -, a bírságokat is beleértve 5,3 milliárd forint tartozással. A második legnagyobb adós az ugyancsak fővárosi BECKHAM Irodatechnikai és Kereskedelmi Kft. „f.a.” 4,4 milliárd forinttal, a harmadik pedig a budapesti „GLOBAL IMPEX 2005” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 4,3 milliárd forinttal. Ezekkel együtt hat cégnek van 3 milliárd forint feletti tartozása - a jogkövetkezményeket is beleértve -, 1 milliárd feletti pedig 15 vállalkozásnak.
   
A listán jellemzően továbbra is sok a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt (f.a.) álló cég, az utóbbiak közül a debreceni ARANYFÁCÁN 1934 Konzervgyár Kft. 338 millióval tartozik az APEH-nak. Az ismertebb cégek közül az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.-től a bírságokkal együtt 196 millió forintot követel az adóhatóság. Egy önkormányzat is található a listán, Csorvás városé, amelynél 571 millió forint adóhiányt állapított meg az APEH, bírság azonban nem társul a követeléshez.
   
A magánszemélyek közül a kiskunhalasi Kántor Péter tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve mintegy 484 millió forinttal. Őt a pécsi Németh Attila András követi, aki háromszor is szerepel az adósok között, és a jogkövetkezményekkel együtt összesen 376 millió forinttal "lóg" az adóhatóságnak. A harmadik legnagyobb adós a Kéken lakó Kiss István, a bírságokkal együtt 178 milliós tartozással. Százmillió forint feletti tartozása 9 magánszemélynek van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink