hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: ingatlanértékesítés és ajándékozás

  • adozona.hu

Ingatlan öröklése és értékesítése után mikor kell adót fizetni? Hallgató a képzési költség etvisszaigényelheti-e? Gyermeknek juttatott pénz, mint ajándék, adóköteles? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Férjem édesanyja ez év februárjában meghalt. A hagyatéki tárgyalás 2009. július 1-jén megtörtént, ahol egy 7,8 millió forintra értékelt ingatlan, illetve némi értékpapírt (kb. 3 millió forint) örökölt a férjem. Örökösödési illetéket nem kellett fizetnünk (erről meg is jött az APEH végzése), hiszen jóval 20 millió forint alatt örökölt férjem. A lakást értékesítettük 7, 2 millió forint értékben. Ügyvédtől, ingatlanirodai képviselőtől megkérdeztem, hogy kell-e valamilyen összeget valahová fizetnünk. Mindenki azt mondja, hogy nem. Mindenki egy 2009-ben hatályba lépett törvényre hivatkozik, én pedig úgy érzem, hogy forrásadót, vagyis 25 százalék adót fizetnie kell férjemnek az adásvételi szerződésben rögzített 7,2 millió forint után! Kérdésem kell-e forrásadót fizetnünk, vagy nem? Lehet-e valamilyen jogcímen kedvezményt kérni, illetve ha ezt az összeget ingatlanfedezeti hitel visszatörlesztésre fordítjuk, az kedvezménynek minősül-e?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi. CXVII. törvény 62. § (1) bekezdése szerint az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapítása során az ingatlan átruházásából származó bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő igazolt költségeket (a bevétel erejéig), többek között a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat. Öröklés esetén a megszerzésre fordított összeg az, amelyet az illeték megállapításához figyelembe vettek, függetlenül attól, hogy illetékfizetési kötelezettségük keletkezett-e. Mivel a megszerzésre fordított összeg (7,8 millió Ft) meghaladja a bevételből (7,2 millió Ft) levonható összeget, ezért a férjének az ingatlan értékesítése során nem keletkezett jövedelme, és ennek megfelelően adókötelezettsége sem.

2010 februárjában, főiskolán induló - alapképzésben meghirdetett levelező tagozatos - keresztféléves képzésre szeretném jelentkezésemet küldeni. A költségtérítési díj félévente 120 000 forint. 32 éves vagyok, dolgozom, tehát a nappali tagozat kizárva, anyagilag sem támogat senki. A befizetett adómból visszaigényelhetem-e majd a felsőoktatási költségtérítési díj 30 százalékát?

A 2010. január 1-től hatályos személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi. CXVII. törvény rendelkezései már nem teszik lehetővé adókedvezmény igénybevételét 2010-ben keletkező hallgatói jogviszony alapján fizetett képzési költség után.

A gyermekeinknek rendszeresen adnánk ajándékot az életük viteléhez, mert az egyik most munkanélkülivé vált. A törvényesen eladott ingatlanunk árából van erre fedezetünk. Havi rendszeres 100 000 forintra gondoltunk, s ezt készpénzben tennénk, nem banki utalással. Az lenne a kérdés, hogy ennek lenne-e adóvonzata mivel nem átutalással történne, de nem is haladná meg az egyszeri egyösszegű 150 000 forintot?

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) alkalmazásában a készpénz ajándékozása ingó ajándékozásnak minősül. Ingó ajándékozása az Itv. 11. § (2) bekezdése szerint csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja.

Ebből következően amennyiben nem állítanak ki a 100 000 forint ajándékozásáról okiratot, akkor ajándékozási illetékfizetési kötelezettség sincs és az adóhatósághoz sem kell bejelenteni az ajándékozást.

A pénzátadás gyakoriságával kapcsolatban fontos tudni, hogy az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink