hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PM: egzakt a külföldi kiküldöttek járulékalapjáról szóló szabály

  • MTI

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint egzakt módon megfogalmazott jogszabályi háttér áll rendelkezésre annak megállapítására, hogy a külföldi kiküldötteknél mit kell járulékalapnak tekinteni.

A szaktárca az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ezzel reagált az építőipari cégek nyílt levelére, amelyben nehezményezik a külföldön dolgozó alkalmazottaik után fizetendő járadék ellenőrzéskori kiszámítását.
   
A PM rámutat: egyetlen vállalkozói réteget sem akarnak külön teherrel sújtani, csupán az a szándék, hogy a közteherviselésből mindenki arányosan vegye ki a részét. Ezt a január elsejével módosult 195/1997. (XI. 5.) számú kormányrendelet pontosan szabályozza. E szerint a járulékalap annak figyelembevételével határozható meg, hogy mekkora volt az adott munkakörben foglalkozatott havi átlagos alapbére a kiküldését megelőző egy év során. Ha a munkavállaló nem dolgozott egy évet kiküldetése előtt az adott munkáltatónál, akkor a kiküldetés hónapjában kapott személyi alapbér a járulékalap.
   
A Pénzügyminisztérium úgy véli, hogy ezzel a jogszabályi változással a több éve húzódó vita az év elején lezárult. A szabály  a korábbi évekre és a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazható. Ez biztosítja a nyugdíj- és egyéb járulékok megfizetésével kapcsolatos egységes és normatív követelményrendszert.
   
Az adóhatóságnak pedig az a feladata: derítse fel azokat az eseteket, amikor a kiküldés előtti és a kiküldés alatti személyi alapbér között jelentős, indokolatlanul nagy különbség alakul ki, és emiatt nem érvényesül az arányos közteherviselés követelménye - jegyzi meg a PM közleménye.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink