hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oszkó: Ha az állam nem mohó, adócsökkentés is lehet!

  • hvg.hu

Magyarország versenyelőnyt kovácsolhat abból, hogy a válság után sok más országgal ellentétben nem küzd majd adóemelési kényszerrel. A pénzügyminiszterrel egyebek mellett az adórendszer átalakításáról és a várható adótrendekről beszélgetett a hvg.hu.

hvg.hu: Az elmúlt években elindult adócsökkentési hullámnak a válság alighanem véget vet, sőt, előbb-utóbb adóemeléseket kényszerít ki a kormányokból. Vajon lehet szemben úszni ezzel az árral?

Oszkó Péter: Már a régiónkban is mutatkoznak ilyen jelek, de nem Magyarországon. A most követett szigorú költségvetési politikának számos előnye lesz a jövőben. Más országokban viszont, ahol a gazdaságélénkítő csomagok miatt jelentősen növekszik a költségvetési hiány, később – kiadáscsökkentéssel vagy adóemeléssel – kell majd ezt ledolgozni. Más választásuk nem nagyon lesz. Mivel Magyarország nem alkalmaz eladósodottságot növelő eszközöket, így adónövelési kényszer sincs. Éppen emiatt kerülhetünk versenyelőnybe a válság után.

hvg.hu: Nálunk viszont továbbra is igen erőteljes az adócsökkentési kényszer. Ez vajon nem kíván-e túlságosan nagy, a válságot tovább mélyítő áldozatokat?

O.P.: Nálunk az adócsökkentés szükségessége abból fakad, hogy korábban túlméretezetté vált a költségvetés, és ehhez kellettek az adóbevételek. Ez a versenyhátrányunk még 2008-ban is kimutatható volt, és 2009-ben is csak lassan kezdjük el ledolgozni az adócentralizációban mutatkozó hátrányt. Tehát az, hogy Magyarországon még több adócsökkentésre lehet szükség, továbbra is igaz. Ehhez azonban már nem kell az elkövetkezendő években különösebb erőfeszítéseket tenni, hiszen a költségvetés átalakítását most, a legnehezebb időszakban elvégeztük. A későbbi adócsökkentés feltétele már csak a gazdasági növekedés lesz. Ha beindul a gazdaság, a kormánynak csak arra kellene törekednie, hogy ne a költségvetés kiadásait növelje, hanem az így keletkező plusz bevételeket adócsökkentésre fordítsa.

Az interjú folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink