hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermekvállalás és táppénz: hogyan és kit véd a törvény?

  • dr. Marosi Andrea

A bírósági adatok jól szemléltetik, a cégek Magyarországon is kezdik megtanulni és alkalmazni a Munka Törvénykönyvében foglaltakat. A dolgozni visszatérő kismamák és táppénzesek ma már nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mint három-négy évvel ezelőtt. Jogszerűtlen döntést még így is találunk eleget.

„A második gyermekem másféléves volt, amikor visszamentem dolgozni. Kedvesen fogadtak, le is ültem a régi asztalomhoz, de tíz perc sem telt el és letették elém a felmondásomat. A szülés előtt majdnem négy évig dolgoztam ennél a cégnél, és az egyik legjobb munkaerő voltam, minden év végén kaptam jutalmat. Most a felmondásomban azt írták nem jár egy forint végkielégítés sem ” – meséli kálváriáját a gyedről visszatérő Éva. Elbocsátása előtt pár héttel beszélt telefonon a főnökével, aki, mint mondta, biztosította róla: határozott idejű szerződéssel dolgozik valaki a helyén, de ő fel fog állni, ha az anyuka újra dolgozni kezd. Ehelyett könnyűszerrel felmondtak, kereshetett új állást.

A munkáltató abban hibázott, hogy nem tartotta meg a törvényben kikötött harminc napot, amely alatt tilos felmondani a táppénzről, illetve gyed-ről visszatérőnek. A munka törvénykönyve szerint ugyanis a felmondási idő a munkába állástól számított tizenöt nap elteltével kezdődhet el akkor, ha a védelem időtartama a tizenöt napot meghaladta, és csak harminc nap múlva, ha a harminc napot is meghaladta – mondta az AdóPlusznak Dr. Kussinszky Péter ügyvéd, aki rendszeresen képvisel munkavállalókat munkaügyi perekben, s tapasztalata szerint munkaügyi jogvitára nagyon gyakran ad okot az, hogy a munkáltató megszegi a felmentési tilalmat. Jelesül, hogy a cégek – főleg a kis- és középvállalkozások, ahol nincs mód állandó munkajogász megfizetésére – az úgynevezett védett időszak (tehát a terhességi gyermekágyi segély, vagyis tes, gyed, gyes és táppénz) alatt vagy közvetlenül utána rendes felmondással élnek, holott ez ütközik a hatályos jogszabályokkal.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy a védett időszak alatt a munkaadó semmilyen ürüggyel nem módosíthat a szerződésen, s nem szüntetheti meg a munkaviszonyt. Egyoldalúan sem felmondani, sem más beosztásba helyezni, sem pedig a fizetésén változtatni nem lehet annak, aki éppen beteg-, illetve szülési szabadságon van – igaz, ezt minden más esetben is tiltja a törvény. Ezen a ponton tehát a jogalkotó erősen megkötötte a munkaadók kezét, de ez persze nem jelenti azt, hogy indokolt esetben ne élhetnének rendkívüli felmondással, vagy indokolt esetben rendes felmondásra is sor kerülhet. Ha például a munkavállaló betegszabadságának tartóssága, vagy a rendszeres „táppénzre járások” felvetik az illető alkalmatlanságát, kezdeményezhető vele szemben rendkívüli felmondás, amelyet azonban minden esetben alapos indokokkal kell alátámasztania a munkáltatónak.

Előírás az is, hogy a három év ledolgozott munkaviszony után egy havi végkielégítés jár a munkavállalónak. E szerint tehát – ha a fenti esetet vesszük alapul – négyévi munkavégzés után Évának járt volna minimum egy havi végkielégítés.

Mikor jogszerű a felmondás?

Ami a jogorvoslati lehetőségeket illeti, Kussinszky Péter azt javasolja: ha a munkavállaló táppénzről, vagy gyed-ről, gyes-ről tér vissza és nem kap a munkaköri leírásának megfelelő munkát azonnal, akkor forduljon a munkaügyi bírósághoz. A szakember véleménye szerinte a jogszabályok (illetve a jogalkalmazás) a gyengébb fél bizonyítása, jelen esetben tehát a munkavállalóét könnyítik meg. Ez praktikusan azt jelenti: ha a munkavállaló beperli a céget, mert az felmondott neki a védett időtartam alatt, vagy nem várta ki a felmondási idő beálltát, akkor a munkaadójának vissza kell őt vennie, a kiesett időre járó jövedelmét pedig meg kell fizetnie. Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet, hogy a munkaügyi előírásokban több olyan speciális bizonyítási szabály van, ami a munkavállalókat védi. A munkaügyi perekben – alapesetben - az általános szabályok érvényesülnek, azaz a perben a felperesnek kell bizonyítani, hogy a követelése megalapozott, hogy a tények valósak. Ez alól vannak kivételek, mint például a munkáltatói rendes vagy rendkívüli felmondás jogszerűségével kapcsolatos perek, amilyen a cikkünk elején említett védett időszak alatt történő elbocsátás.

Ezesetben tehát a felmondás jogszerűségét nem a felperesnek, hanem a munkáltatónak kell bizonyítania. Ha azonban a felmondás egyoldalúan, a keresőképtelenség ideje alatt történik, akkor a labda a munkavállaló térfelén pattog, azaz neki kell bizonyítania, hogy valóban munkavégzésre alkalmatlan állapotban volt. Amennyiben ezt nem teszi, a bíróság megalapozottnak tekinti a munkáltató gyanúját, vagyis hogy a munkavállaló a táppénzzel szerette volna őt kijátszani. A munkavállalónak az együttműködési kötelezettség keretében mindenkor be kell jelentenie a munkáltató felé, hogy mikortól kíván táppénzre, illetve tes-re, gyed-re menni, és azt is, hogy mikor kíván újra munkába állni.

Dr. Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökasszonya szerint még mindig elég hiányosak a munkáltatók és a munkavállalók jogi ismeretei. Az előbbiek sokszor a rendes felmondásban nem írják le világosan és részletesen a felmondás okát. A bírósági tapasztalatok szerint a felek nagyjából 50-50 százalékban lehetnek pervesztesek, illetve pernyertesek.

Amennyiben a munkáltató a pervesztes, a dolgozó által követelt összegen felül csak akkor köteles bírságot fizetni, ha valamilyen eljárásjogi rendelkezést is megsértett, például késedelmesen terjesztett elő valamilyen beadványt.  A táppénzes állománybavétel szabályainak szigorodásával az ezirányú perek visszaszorulóban vannak – mondja Handó Tünde, de itt hozzáteszi: jellemzően nem kijátszani akarják a táppénzre menők a munkáltatót, mert ha nem fenyegetné őket a felmondás közvetlen veszélye, úgy minden bizonnyal betegen is dolgoznának.

2008-ban, a fővárosban egyébként szinte alig észrevehetően nőtt a munkaügyi perek száma az előző évhez viszonyítva. Ami viszont a munkaszerződés módosításával, illetve a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos pereket illeti, mindkét ügytípusnál húsz százalékkal csökkent a tavaly kezdeményezett perek száma.

Bírósági tapasztalatok

A védett időszak munkaügyi pereivel kapcsolatban az Adóplusz megkereste egyik nagyvárosunk munkaügyi bíróságát is, ahol név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint a régióban a „klasszikus” munkaügyi perek száma minimálisra csökkent. A fővárosi tapasztalatokkal ellentétben úgy tűnik, itt a cégek mára megtanulták, hogy mit lehet és mit nem, csak a felmondási idő kezdetének harminc napos szabályát szokták megszegni a munkáltatók – állítja forrásunk. Az állandósuló betegállományok kérdésében azt a bírósági választ kaptuk, hogy ilyen esetekben elsődlegesen a munkakör jellegét vizsgálják. A bíróság ez alapján dönt a felmondások megalapozottságáról. Ezek a perek egyébként gyakoribbak, mivel a munkáltatók rendszeresen megpróbálják kiszűrni az őket kijátszani igyekvő táppénzeseket. Gyakori, hogy az alperes – bárki legyen is az – felülvizsgálatot kezdeményez, s ezzel természetesen elhúzódik a perek lezárása.

A törvény egyébként rendelkezik arról is, hogy ha egy anya nem tud gyeden otthon maradni a gyerekével. Ilyenkor a munkáltatója köteles őt egészségügyi állapotának megfelelő munkakörbe helyezni, vagy ha ez nem megoldható, akkor a munkavégzés alól fel kell őt menteni gyermekének egy éves koráig. Az anyát ilyenkor az állásidőre járó munkabér – vagyis a pótlékok nélküli alapbér - illeti meg.  Kevesen tudják, de a Munka törvénykönyve tartalmaz rendelkezéseket a szoptatós anyákra, sőt még a „kispapákra” vonatkozóan is. Eszerint, ha a nő a szülési szabadságot követően visszamegy dolgozni, a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy óra, a kilencedik hónapig pedig napi egy óra munkaidő-kedvezmény jár neki. Ugyanígy jó tisztában lenni azzal is, hogy gyermek születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet a munkáltató a gyermek születését követő első két hónapban köteles egyben kiadni, s erre az időszakra távolléti díj jár - ez a személyi alapbér és rendszeres bérpótlékok, például műszakpótlékok, időarányos része.

Kanaki Anna

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink