hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: munkavállalás gyes után

  • adozona.hu

Miként és milyen feltételekkel lehet és érdemes visszamenni dolgozni a gyes után? Ha az anya visszamegy dolgozni, az apa is igényelheti a gyedet? Az olvasók kérdéseire a munkajogász válaszol.

Tíz éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. 2006.08.29-én született a lányom. Most jár le aug.29-én a gyesem. A munkahelyemre nem tudnak visszavenni. (leépítések folynak). Szeretném picit húzni az időt (munkahelyem támogat). Több helyről kapott információk alapján megtehetem, hogy pár nappal a gyes lejárata előtt (gyes megszüntetését kérem) elmegyek táppénzre. Ez lehetséges? Hány napot lehetek táppénzen így? Ez alatt az idő alatt felmond-hatnak nekem? Közös megegyezést akarnak, és elvileg így is kifizetik a végkielégítést is, vagy a rendes felmondáshoz ragaszkodjak? Ha valakinek fizettek végkielégítést, őt arra a munkahelyre visszavehetik a későbbiekben?

Ha a táppénz jogosultsági feltételei fennállnak, akkor lehetséges az igénylése. Az irányadó jogszabályok az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény, 43-49.§§) és végrehajtási rendelete a 217/1997. Korm. Rendelet. A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára nem táppénz jár, hanem a munkáltató által nyújtott és fizetett betegszabadság. A táppénz a betegszabadság lejártát követően a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át vagy a biztosítási jogvi-szony megszűnését követően 30 napon át. A betegség miatti keresőképtelenség alatt – valamint ha az a 15 ill. a 30 napot meghaladja, akkor további 15/30 napig - a munkavállaló felmondási tilalom alatt áll. A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodásban a felek bármiről rendelkezhetnek, így például végkielégítésben vagy a munkavállalót megillető egyéb juttatásban. A megegyezésnél célszerű minimum abból az összegből kiindulni, amelyet a munkavállaló rendes felmondás esetén is megkapna. A mun-káltató mindenkori belső szabályzatai rendelkeznek arról, hogy az egykori munkavállalóval, akinek korábban végkielégítést fizettek, újra munkaviszony létesíthető-e.

Ha én megszüntetem a gyedet, gyest nem igénylek, visszamegyek 8 órába dolgozni, a férjem megigényelhetné a gyedet és ő maradhatna otthon erre a pár hónapra? Ezt így lehet-séges-e?

Ha a gyed jogosultsági feltételei fennállnak és az eset nem tartozik a törvényi kivételek közé, akkor kivitelezhető a fent vázolt konstrukció.

Gyes lejárta után szeretnék a közszférában elhelyezkedni köztisztviselőként. A létszámstop miatt azt mondták, hogy határozatlan idejű munkaszerződés helyett valamilyen projektre adott időre, például 3 évre tudnak alkalmazni, amelyet - ha a létszámstop megszűnik - megváltoztatnak határozatlan idejűre. Az lenne a kérdésem, hogy munkajogilag milyen kö-telezettségei vannak a munkaadónak ill. milyen jogai vannak a munkavállalónak a két kü-lönböző típusú munkaszerződésben. (felmondási idő, munkaviszony megszüntetése, kifize-tési kötelezettség stb.)

A kérdés túl általánosan van megfogalmazva. A közszolgálati jogviszony megszűnésének, megszüntetésének eseteit a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény rész-letesen taglalja. Alább csak a határozott idejű jogviszony sajátosságait emeljük ki. Ha a ha-tározott időre létesített közszolgálati jogviszony időtartama az egy évet meghaladja, a köz-tisztviselő előmenetelére az Mt. rendelkezéseit alkalmazni kell. Ha a köztisztviselő ismétel-ten határozott idejű közszolgálati jogviszonyt létesít, az egyéves határidő számítása szem-pontjából a határozott idejű jogviszonyok időtartamát össze kell számítani. 

Határozott idejű közszolgálati jogviszony esetén a lemondási idő nem terjedhet túl a kineve-zésben meghatározott időtartamon. A jogviszony megszüntetése esetén a felmentési idő nem terjedhet túl azon az időponton, amikor a közszolgálati jogviszony a kinevezés értel-mében felmentés nélkül is megszűnt volna. A határozott időre létesített közszolgálati jogvi-szony felmentéssel történő megszüntetése esetén a végkielégítés összegének meghatározá-sánál a kinevezés és a felmentés közötti időtartamot kell figyelembe venni. 

A köztisztviselő, ha a közszolgálati jogviszonyát nem a törvényben előírtak szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a lemondási időre járó illetményének megfelelő összeget megfizetni. Ha azonban a határozott időből még hátralévő időtartam rövidebb két hó-napnál, a munkáltató csak a hátralévő időre járó illetmény megfizetését követelheti. 

Megjegyeznénk továbbá, hogy pl. a lakás építéséhez, vásárlásához hitelintézettől igényelt kölcsön esetén az állam által vállalandó készfizető kezesség egyik előfeltétele a határozatlan időre létesített közszolgálati jogviszony.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink