hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi munka: mi változik januártól?

  • dr. Marosi Andrea

A sok visszaélés miatt 2010 januárjában megszüntetnék az alkalmi munkavállalói kiskönyvet, és minden munkavállalót elektronikusan kellene bejelenteni az APEH-nek. Változna számos más, munkavállalókat érintő paragrafus is. A legutóbb erről az Országos Érdekegyeztető Tanács májusi ülésén tárgyaltak az érintett szervezetek, ám döntés leghamarabb ősszel várható - értesült a hvg.hu.

Az alkalmi munkavállaláshoz szükséges alkalmi munkavállalói (AM) kiskönyv után kevesebb járulékot kell fizetnie a munkáltatónak, mégis e foglalkoztatási forma  ellenőrzésekor sorozatos visszaéléseket tapasztalnak a hatóságok. jellemzően hibásan töltik ki a kiskönyvet, elfelejtik beírni a foglalkoztatás idejére vonatkozó dátumot, vagy épp hőre eltűnő tintát használnak. Az ilyen és ehhez hasonló trükközés akár 1 millió forintos APEH-bírságot is vonhat maga után, ám a munkaadók kitartóan próbálkoznak új "megoldásokkal". 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink