hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: szabadnapok, leépítés, felmondás

  • adozona.hu

Kit és milyen esetben illetnek meg munkaszüneti és szabadnapok? Közös megegyezéssel távoztam létszámleépítés miatt a munkahelyemről, ez hátrányosan érinthet az álláskeresésnél? Közalkalmazottként kérhetem a munkaviszonyom felmentéssel történő megszüntetését? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Ha 24 órás szolgálatot teljesítek egy objektumban, irodaházban (vagyonőrként dolgozom), akkor milyen illetmények, ünnepi pótlékok, pihenőnapok, illetnek meg? A munkaadóm ugyanis sokszor teljesen önkényesen határozza ezt meg. Jelenleg 24 órát dolgozom, és 48 órát pihenek tehát 24/48 ez egy hónapban 10X24 óra, azaz 240 órát ezért a minimálbért kapok 87.500 forintot. Ezt sem értem miért? A minimálbér nem heti 40 órára vonatkozik? Nem járna délutános, éjszakai pótlék, 24 órában 4 óra pihenőidő?

A megadott adatok alapján abból indultam ki, hogy a munkaköre készenléti jellegű munkakörnek minősül és az irodaház folyamatos őrzése miatt megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatják és feltehetőleg munkaidőkeretet is alkalmaz a munkáltatója. Napközbeni munkaközi szünetre Ön a 24 órás beosztására tekintettel többször jogosult, ezek együttes tartama azonban az egy órát nem haladhatja meg. Műszakpótlékra (délutáni és éjszakai) csak abban az esetben lenne jogosult, ha rendszeres időközönként váltakozva mindig más-más műszakban dolgozna. Tekintettel azonban arra, hogy Ön mindig 24 órázik és utána 48 óra pihenőidőt kap, műszakpótlék nem illeti meg. A megszakítás nélküli munkarendre tekintettel (ha helyes a kiinduló alapfeltételezés) nem illeti meg pótlék a vasárnapi munkavégzéskor sem. Megilleti azonban a munkaszüneti napon végzett munka pótléka.

A készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló napi munkaideje a 24 órát, heti munkaideje pedig a 72 órát nem haladhatja meg. Ezen előírások is teljesülnek az Ön esetében. Amennyiben munkáltatója munkaidőkeretet is alkalmaz, úgy feltételezhetően a munkaidőkeret átlagában nem lépi túl a rendes munkaidő mértékét sem, így túlórapótlék fizetésére sem köteles. Feltehetően a munkaszerződésében a teljes munkaidő mértékét felemelték heti 60 órára és így a teljes munkaidőre járó minimálbérért Önnek heti 60, azaz havi 240 órát kell a készenléti jellegű munkakörben teljesítenie.

A feleségem közalkalmazottként takarító egy középiskolában. A munkaszüneti / szabadnapra vonatkozó munkavégzés ellentételezésére lennék kíváncsi, ugyanis náluk lehet május elseje, szombat, vasárnap, az elrendelt munkáért (8 órai munkavégzés) kizárólag 1 nap szabadnapot kapnak - semmi mást, ez így jogszerű?

Sajnos nagyon kevés a kérdésben szereplő információ. Jó lenne tudni pl. miyen munkarendben foglalkoztatják a feleségét. A kérdés megfogalmazásából úgy tűnik, hogy rendkívüli munkavégzés keretében hívják be. Ez esetben általános munkarend alapulvételével (5+2 munkavégzés) munkaszüneti napon kizárólag a törvényben előírt speciális esetekben pl. baleset, elemi csapás, vagy életet veszélyeztető helyzet elhárítása miatt lehetne foglalkoztatni. Ez azonban takarítónői munkakörben nehezen elképzelhető. A vasárnapi munkavégzésre is csak a törvényben felsorolt esetekben kerülhet sor, így pl. ha három vagy többműszakos munkarendben dolgozik vagy munkaidőkeret alkalmazása mellett a pihenőnapok összevonása során hívják be vasárnap is dolgozni. Pihenőnapon be lehet hívni, de akkor 100 százalék pótlék illeti meg a rendkívüli munkavégzésért, vagy 50% pótlék és másik pihenőnapot kap. Másik lehetséges módszer, hogy átalánydíjat állapítanak meg a rendkívüli munkavégzés ellenértékeként.

Engem is elért a leépítés és pár napja aláírtam egy papírt, amely a "közös megegyezéssel" megfogalmazást tartalmazta. Azért is írtam alá, mert 1 év végkielégítést kapok, ezért úgy gondoltam, kénytelen vagyok aláírni. Szeretném tudni, származik-e bármilyen hátrányom emiatt. Pl. eleshetek-e munkanélküli segélytől vagy álláskeresési járadéktól, vagy bármitől?

Ha a munkaviszony közös megegyezéssel szűnik meg az nem befolyásolja az álláskeresési járadékra való jogosultságot, így a többi törvényi feltétel megléte esetén Ön is jogosult lehet rá.

Közalkalmazott vagyok, egy munkahelyen dolgozom 24 éve. Kérhetem-e munkaviszonyom felmentéssel történő megszüntetését?

A közalkalmazott bármikor kérelmezheti a felmentését, de a felmentés a munkáltató szigorúan egyoldalú intézkedése, mely meghatározott törvényi indokok alapján lehetséges illetve kötelező. Így megfelelő indok nélkül munkáltatója jogszerűen nem mentheti fel, még ha szeretné, akkor sem. Természetesen amennyiben kéri felmentését - például tudja, hogy létszámleépítés vagy átszervezés lesz munkahelyén - azt a munkáltató valószínűleg figyelembe fogja venni az intézkedés végrehajtásakor, ezen indokok alapján felmentheti
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink