hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oszkó: a második, harmadik, sokadik ingatlan is adózna

  • MTI

Bár a vagyonadó szempontjából összevonni nem lehet az ingatlanokat mégiscsak adózna az állampolgár második, harmadik, illetve sokadik ingatlanja is, csökkenő adómértékkel, így akár az eredetileg tervezett adókulcs is csökkenhetne - ismertette a pénzügyminiszter kedden.

Az ATV reggeli műsorában Oszkó Péter kifejtette: a kérdésben nyitottak voltak a szakértői vélemények elfogadására, ezért olyan módosítást nyújtanak be, amely alapján a többi ingatlant is meg lehet adóztatni. Példaként említette, hogy míg az első 30 millió forintig a második például 15 millióig lenne adómentes. Hozzátette: ezzel a megoldással az adókulcs is csökkenhetne.

Az államháztartási hiányra, illetve Orbán Viktor Fidesz elnök ezzel kapcsolatos felvetésére kifejtette: bár Magyarország a válságkezelésben visszakapaszkodott a régióba és a GDP arányos államháztartási hiány jóval alacsonyabb lesz, mint például Lengyelországban, a magas államadósság nem teszi lehetővé a deficit növelését. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon is felvetődött a magasabb államháztartási hiány lehetőségének kérdése, ám erre a nemzetközi szervezet részéről "semmilyen nyitottság nem volt" - mondta.

Az inflációt illető kérdésre megerősítette, hogy a Pénzügyminisztérium 4,5 százalékos idei, átlagos inflációs prognózisa egyelőre nem változott, bár a májusi magas adatokat a pénzügyminiszter is meglepőnek nevezte. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a forint árfolyamának stabilizálódásával a második félév már kedvezőbben alakulhat, mivel áprilisban, májusban a nagyon változékony árfolyam az importárakon keresztül növelte az inflációt.

Az offshore jövedelmek megadóztatását illetően pedig azt mondta a pénzügyminiszter, hogy erős tőke-visszaáramlásra számít.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink