hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: váratlan szerződésmódosítás

  • adozona.hu

Gyesről megyek vissza dolgozni, de munkáltatót váltanék, van ennek valami akadálya, ha korábbi munkaadóm visszavár? A munkaszerződés módosítása milyen formában jogszerű és mit tehetek, ha nem akarom aláírni? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. Jelenleg gyesen vagyok itthon a kisfiammal, de valószínűleg rövidesen kénytelen leszek újra dolgozni. (a gyesből még majdnem egy évem van.) A jelenlegi munkahelyemre nem szeretnék visszamenni - ahol határozatlan idejű munkaszerződésem van - viszont a munkáltatóm "tárt karokkal vár". Van-e bármilyen kötelezettségem a jelenlegi munkáltatómmal kapcsolatosan? Amennyiben máshol vállalok munkát, mit kell pontosan tennem a mostani munkahelyemen?

A gyes alatt a jelenlegi munkáltatóval a munkaviszony fennáll, a gyes megszűntével abból tényleges munkavégzési kötelezettség keletkezik. Amennyiben a munkavállaló nem kíván a továbbiakban korábbi munkahelyén maradni a gyes után, nincs akadálya annak, hogy a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással vagy közös megegyezéssel akár a gyes időtartama alatt is megszüntethesse. Amennyiben a munkavállaló párhuzamosan kíván újabb munkaviszonyt létesíteni, úgy erről munkáltatóját köteles értesíteni, a munkáltató a további munkaviszony létesítését csak összeférhetetlenség esetén tilthatja meg. Az újabb munkaviszony létesítése nem érinti a munkavállaló korábbi munkaviszonyából eredő kötelezettségeit. Amennyiben a munkavállaló nem párhuzamosan kíván újabb munkaviszonyt létesíteni, korábbi munkaviszonyát fel kell mondania.

2. A férjemmel a munkahelyén (egy kft-nél) hétvégén aláírattak egy új munkaszerződést, miszerint hétfőtől havi 96 óra a munkaidő és ennek megfelelő a bér is. (Hozzátették, hogy nem muszáj aláírni, de akkor kirúgják őket.) Kérdésem: kell-e, és ha igen, mennyivel előbb ezt a módosítást bejelenteni? Érvényes-e az aláírt szerződés, ha alaki illetve tartalmilag hibás? (Hibás a lakcím adata, a munkaidőre vonatkozó óraszám.) Elég szóban, vagy írásban is közölni kell a munkavállalóval a várható változást, ha igen, mennyivel előbb? Hogy számítják ki az ilyen esetek után az esetleges táppénzt összegét, vagy a szabadságra jutó bért?

A munkaszerződés módosítására a felek közös megegyezésével kerülhet csak sor. Tekintve, hogy férje aláírta a módosítást, így formailag munkaszerződés-módosítás történt. A módosítás esetén a lakcím hiánya nem jelent alaki problémát. A munkáltatót nem terheli semmilyen előzetes bejelentési kötelezettség. A munkavállaló megteheti, hogy nem írja alá a módosítást. Ilyen esetben azonban valóban számolnia kell egy esetleges rendes felmondás lehetőségével, de addig is a munkaszerződése az eredeti tartalommal él tovább. 

A munkavállalót a betegsége miatti keresőképtelenség idejére naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság időtartamára a munkavállaló részére távolléti díjának 80 százaléka jár. Ha a munkavállalónak távolléti díjat kell fizetni, részére a távollét idején (időszakában) érvényes személyi alapbére, rendszeres bérpótléka, valamint a rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítő pótlék együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga jár. Ez azt jelenti, hogy ha férje most menne el betegszabadságra vagy táppénzre úgy a részére járó távolléti díjat az aktuális – azaz módosítás utáni - személyi alapbérének alapulvételével számítják ki. Ugyanez igaz a rendes szabadság idejére járó díjazásra is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztár miatti kiva-csökkentő tétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink