hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és járulékok: miről szavaznak ma a Parlamentben?

  • dr. Marosi Andrea

A parlament május 4-i döntése nagyban érinti a jelenlegi társadalombiztosítási szabályozást, amely a következő hónapokban lép hatályba, a honatyák ma szavaznak újra.

A táppénz mértéke augusztustól egységesen 10 százalékkal csökken. Ennek megfelelően legalább két éves, folyamatos biztosítási jogviszony fennállta esetén a táppénz összege a munkabér naptári napi átlagának 70 százalékáról 60 százalékára, ennél rövidebb biztosítási jogviszony esetén a bér naptári napi átlagának 60 százalékáról 50 százalékára csökken. További korlátot jelent a jövőben, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja  meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér négyszeresének, biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér másfélszeresének harmincad részét - írja hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC).

A Munka törvénykönyve szerint járó 15 napos betegszabadság idején járó táppénzt is érinti az új szabályozás: az  eddigi 80 százakék helyett a bér 70 százaléka jár a munkavállaló részére. A csökkentés a baleseti táppénz mértékét is befolyásolja: a kereset 100 százalékáról 90 százalékra csökken.

A foglalkoztatás elősegítése valamint a munkáltatók helyzetének javítása érdekében a parlament július 1-jétől járulékcsökkentést szavazott meg, melynek következtében a munkáltatókat eddig terhelő 32 százalékos járulék 27 százalékra csökken. A csökkentés két részből tevődik össze. Egyrészt a foglalkoztató által fizetendő társadalombiztosítási járulék összege a jelenlegi 29 százalékról 26 százalékra csökken (24 százalék nyugdíj-biztosítási járulék + 2 százalék egészségbiztosítási járulék), másrészt a munkáltató a munkavállaló után az eddigi 3 százalék helyett 1 százalékos munkaadói járulékot köteles fizetni. Az idei évben mindennek korlátot szab, hogy a csökkentett járulék csupán a minimálbér kétszeresét meg nem haladó tb-járulékalap esetén vonatkozik a munkáltatókra, az ezt meghaladó rész után továbbra is az eddig hatályos szabályok szerinti 32 százalék fizetendő. - olvasható a közleményben 

Szintén a munkanélküliség elleni küzdelmet segíti elő a további járulékkedvezmény, mellyel az állam a pályakezdők, az ötven év feletti munkanélküliek valamint a gyermek gondozását követően munkát keresők foglalkoztatását igyekszik elősegíteni. A kedvezmény már eddig is létezett, azonban az 5 százalékos járulékcsökkentés következtében ennek mértéke is változott: a fizetendő társadalombiztosítási járulék a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 százaléka, a másodikban pedig 20 százaléka - tájékoztat a PwC. 


Miről szavaznak még május 11-én?
Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsa 20 százalékról 25 százalékra emelkedik július 1-jétől. Bevezetnek egy középső kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is, amely a tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra, illetve a távhőszolgáltatásra lesz érvényes, de az utóbbi esetében csak augusztus 1-jétől vezetik be. A gyógyszerekre, könyvekre, napilapokra vonatkozó 5 százalékos, kedvezményes kulcs megmarad.

A személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára - a 18 és 36 százalékos adókulcs megmaradása mellett - a korábbi elképzeléseknek megfelelően január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik.

Határoznak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabály módosításáról is, miszerint július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják.

A módosító csomag szerint a 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be, változnak a nyugdíjindexálás, vagyis az évenkénti nyugdíjemelés szabályai is. Az előterjesztés szerint az 1952 után születettek esetében évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, a jelenlegi 62-ről 65 évre.

forrás: MTI

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink