hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új biztosítás elbocsátottaknak

  • dr. Marosi Andrea

Sokan kötnének biztosítást a munkanélküliség esetére, ám a kockázat növekedésével már nem mindenki jut hozzá ilyenhez. Tavasszal azonban újabb szolgáltatók jelennek meg a piacon.

Tavaly májusban még lett volna esélye, de ma már aligha talál biztosítást elbocsátás esetére az, aki elmúlt 50 éves, és az autó- vagy az építőiparban dolgozik, mostanra ugyanis ők lettek a legkockázatosabb ügyfelek.

Az életkor és a foglalkozás önmagában nem kizáró ok ugyan, de az ACE European Group Ltd. budapesti fiókjánál alaposabban megnézik, hogy kivel szerződnek. A londoni székhelyű pénzintézet vezette be ugyanis (tavaly tavasszal) elsőként Magyarországon a kieső jövedelmet készpénzzel kárpótló – betegség idején is helytálló – biztosítást. Ajánlatuk a válság kitörése óta rendkívül népszerű lett: ötször annyian kötnének szerződést, mint korábban. A biztosító azonban nincs könnyű helyzetben, mert a tarifáit eredetileg 7 százalékos munkanélküliséggel kalkulálta, holott a ráta azóta 9,1 százalékra nőtt, s ezzel együtt mind több a kár is. Az eddigi kifizetések szerint az alulképzettek és az 55 évesnél idősebbek kerülnek elsőként az utcára, és sokáig ott is maradnak.

„Jobb kockázatelbírálással inkább előremenekülünk” – értékelte helyzetüket a HVG-nek Dudás Péter, az ACE ügyvezető igazgatója, hozzátéve, olyan gazdasági környezetben tanulnak, amelyben bármi előfordulhat. Azt remélik, most szerzett tapasztalataikat később külföldi piacokon is kamatoztathatják. Mindenesetre januártól több ponton szigorítottak, a korábbinál alaposabb – és mintegy 8 ezres ügyfélkörüktől szerzett tapasztalataikat is felhasználó – kockázatelbírálás mellett 15 százalékkal emelték díjaikat. Az átlagos havidíj 3 ezer forint lett, de mivel induláskor szándékosan alacsonyan lőtték be áraikat, Dudás szerint a díjemelés után is széles rétegeknek elérhető a szolgáltatás. Kitolta a biztosító a felelősségvállalás kezdetét is; az eredetileg három hónapos várakozás kevésnek bizonyult, és állítólag túl gyakran adott lehetőséget visszaélésre, ezért a kétszeresére, hat hónaposra emelték.

Munkanélküliségre az ACE – az ügyfél döntésétől függően, az állam által folyósított álláskeresési járadékon felül – 40–120 ezer forintot fizet havonta, de legfeljebb az ügyfél addigi nettó keresetének 80 százalékát. A táppénzes kártérítésekre történő kifizetés ezeknek az összegeknek a fele.

Az effajta biztosítást elsősorban felsőfokú végzettségűek kötik, nem véletlenül. A kockázatokhoz igazított díjak alapján ugyanis egy 51 éves, általános iskolai végzettségű, borsodi ügyfélnek havi 17 300 forintjába kerülne, ha 150 ezer forintos kieső keresete után a maximális, 120 ezer forintos apanázsra tartana igényt, míg ugyanez a kifizetési arány közép- vagy felsőfokú végzettséggel csak havi 3500 forintba kerülne. Amúgy persze bárki szerződhet 22 és 55 éves kor között, ha Magyarországon lakik, és legalább egy éve folyamatos és határozatlan idejű (és nem munkaerő-kölcsönzés céljából létrejött) munkaviszonya van, továbbá legalább heti harminc órában alkalmazzák.

Ezek az alapkövetelményei az Allianznak is, amely januártól kínál – az Egzisztencia életbiztosítás részeként – biztosítási fedezetet munkanélküliségre is. A minimum három évre köthető biztosítással az ügyfél lakhelyétől, korától és iskolai végzettségétől függően, az ACE-hez hasonlóan a biztosított addigi nettó keresetének 80 százalékát, 30–120 ezer forintnyi kifizetést garantál az Allianz, aránylag borsos áron: a havi maximum 120 ezer forintos járandóság egy főiskolai-egyetemi végzettségű, budapesti ügyfélnek havi 11 ezer forintjába kerül, míg havi 3896 forintért állása elvesztésekor kilenc hónapon át csupán havi 30 ezer forintot remélhet.

„Jobb kockázatelbírálással inkább előremenekülünk” – értékelte helyzetüket a HVG-nek Dudás Péter, az ACE ügyvezető igazgatója, hozzátéve, olyan gazdasági környezetben tanulnak, amelyben bármi előfordulhat. Azt remélik, most szerzett tapasztalataikat később külföldi piacokon is kamatoztathatják. Mindenesetre januártól több ponton szigorítottak, a korábbinál alaposabb – és mintegy 8 ezres ügyfélkörüktől szerzett tapasztalataikat is felhasználó – kockázatelbírálás mellett 15 százalékkal emelték díjaikat. Az átlagos havidíj 3 ezer forint lett, de mivel induláskor szándékosan alacsonyan lőtték be áraikat, Dudás szerint a díjemelés után is széles rétegeknek elérhető a szolgáltatás. Kitolta a biztosító a felelősségvállalás kezdetét is; az eredetileg három hónapos várakozás kevésnek bizonyult, és állítólag túl gyakran adott lehetőséget visszaélésre, ezért a kétszeresére, hat hónaposra emelték.Munkanélküliségre az ACE – az ügyfél döntésétől függően, az állam által folyósított álláskeresési járadékon felül – 40–120 ezer forintot fizet havonta, de legfeljebb az ügyfél addigi nettó keresetének 80 százalékát. A táppénzes kártérítésekre történő kifizetés ezeknek az összegeknek a fele.

Az effajta biztosítást elsősorban felsőfokú végzettségűek kötik, nem véletlenül. A kockázatokhoz igazított díjak alapján ugyanis egy 51 éves, általános iskolai végzettségű, borsodi ügyfélnek havi 17 300 forintjába kerülne, ha 150 ezer forintos kieső keresete után a maximális, 120 ezer forintos apanázsra tartana igényt, míg ugyanez a kifizetési arány közép- vagy felsőfokú végzettséggel csak havi 3500 forintba kerülne. Amúgy persze bárki szerződhet 22 és 55 éves kor között, ha Magyarországon lakik, és legalább egy éve folyamatos és határozatlan idejű (és nem munkaerő-kölcsönzés céljából létrejött) munkaviszonya van, továbbá legalább heti harminc órában alkalmazzák. Ezek az alapkövetelményei az Allianznak is, amely januártól kínál – az Egzisztencia életbiztosítás részeként – biztosítási fedezetet munkanélküliségre is. A minimum három évre köthető biztosítással az ügyfél lakhelyétől, korától és iskolai végzettségétől függően, az ACE-hez hasonlóan a biztosított addigi nettó keresetének 80 százalékát, 30–120 ezer forintnyi kifizetést garantál az Allianz, aránylag borsos áron: a havi maximum 120 ezer forintos járandóság egy főiskolai-egyetemi végzettségű, budapesti ügyfélnek havi 11 ezer forintjába kerül, míg havi 3896 forintért állása elvesztésekor kilenc hónapon át csupán havi 30 ezer forintot remélhet.

Piaci hírek szerint hamarosan tovább bővül a jövedelemkiesés-biztosítások kínálata. A HVG úgy tudja, már oktatják az Union üzletkötőit, áprilistól ugyanis náluk is köthető lesz munkanélküliségi biztosítás.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink