hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem jutnak be a dolgozók a pölöskei Bognár Szörp telepére

  • MTI

Mintegy másfél hete, indoklás nélkül nem engedik be a dolgozókat a Zala megyei Pölöskén a Bognár Szörp Kft. telepére, a cég sorsáról senki nem ad információt - értesült az MTI kedden, a helyszínen.

A nemrég még a Magyarországon működő áruházláncok egyik legnagyobb szörp és gyümölcslé beszállítójaként tevékenykedő cég bejáratát biztonsági őrök tartják zárva, mindössze a kapura elhelyezett feliraton lévő telefonszámot ajánlják információforrásként. A kapun lévő táblán a kiskőrösi Janicsek Kft. neve, címe és egy mobiltelefonszám szerepel. A megadott telefonszámon hosszas próbálkozás után Janicsek Béla annyit közölt, hogy nem tulajdonosa és nem felszámolója a cégnek, más jogviszonyban áll a Bognár Szörp Kft.-vel, de minderről csak írásban, szerdára ígért nyilatkozatot. 

A helybéli dolgozók azt mondták: csaknem másfél hete, egyik napról a másikra zárták be az üzemet, holott addig még folyt a termelés. Úgy tudták, hogy az adóhivatal felszámolási eljárást indított a cég ellen, de erről sem volt hivatalos értesülésük az utóbbi hónapokban is 120-160 dolgozót foglalkoztató üzemben.
A munkavállalók március elején nem kapták meg fizetésüket, az üzem területére sem tudnak bemenni, így saját személyes holmijukhoz sem juthatnak hozzá.
Feketéné Tarpál Ibolya, Pölöske polgármestere elmondta: semmiféle hivatalos információjuk nincs arról, hogy a cég működik-e. Sajnálatosnak tartja, hogy a dolgozókat sem tájékoztatták, így nem tudják, hogy foglalkoztatják-e őket, vagy munkanélküliek lesznek. 

A település legnagyobb adófizetője volt még a múlt évben is a szörpgyártó vállalkozás az éves 5-6 millió forintos helyi adójával, amelynek esetleges elmaradása komoly bevételkiesést és jelentős munkanélküliséget okoz a faluban és környékén - tette hozzá. Az APEH weblapján elérhető adatok szerint valóban felszámolás alatt áll a pölöskei - a cégadatbázis szerint 2005 óta budapesti székhelyű - társaság, ugyanakkor a cég tulajdonosának neve is megtalálható a végrehajtási eljárással érintett adózók listáján. A névadó azonban elérhetetlenné vált, sem a dolgozók, sem az önkormányzat nem tud kapcsolatba lépni vele. A Zalai Hírlap összefoglalója szerint a mintegy hatezer négyzetméteres gyártelepen havonta 4-5 millió liter termék készült, 2007-ben 9 millió doboz üdítőitalt gyártottak, ami a tulajdonos akkori közlése szerint nettó 3,3 milliárd forint forgalmat jelentett. A vállalkozás 1989-es indulása óta több pályázati sikerrel bővítette a telepét, 2004-ben saját ásványvízkutat is avattak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenes szolgáltatás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Nyugdíj előtti kiléptetés - mikor?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Egyéni vállalkozás törlése, eltiltás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink