hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített önadózás: postázzák a csomagokat

  • adozona.hu

A január 31-ig kipostázott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízhatják az adózók az állami adóhatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló szja-bevallás ajánlatot – tájékoztat az APEH. A megbízásról szóló nyilatkozatot február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni. Az állami adóhatóság a személyre szóló bevallási ajánlatot 2009. április 30-áig juttatja el az adózókhoz, akiknek ezután az a feladatuk, hogy az adatok egyezőségét átnézve aláírják, és visszaküldjék azt az adóhatóságnak. A visszaküldési határidő 2009. május 20.

Az egyszerűsített bevallás az önadózás újonnan bevezetett formája. Az adózóknak, ha élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, egy egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitöltenie és az adóhatóság részére 2009. február 16-áig megküldenie.

Az egyszerűsített bevalláshoz szükséges nyilatkozatot a bevallási egységcsomagban, illetve azzal egyidejűleg 2009. január 31-éig küldi meg az adóhatóság az adózók számára. A nyilatkozat az APEH honlapjáról letölthető és valamennyi Ügyfélszolgálati Irodában ingyenesen beszerezhető.

A határidőben – 2009. február 16-áig - elküldött nyilatkozatok és az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján elkészített bevallási ajánlatot legkésőbb 2009. április 30-áig megkapják az adózók. 

Ha az adóhatóság által elkészített bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózó birtokában lévő igazolásokkal, akkor annyit kell tennie, hogy aláírva visszaküldje az adóhatóságnak, és ezzel érvényes bevallása lesz – tájékoztat közleményében az APEH.

Az adózó a bevallási ajánlatban közölt adatokat javíthatja, ha az adatokban eltérést észlel, vagy kiegészítheti, ha például ingatlanértékesítésből is volt jövedelme. Az adózó által javított vagy kiegészített és aláírt ajánlat visszaküldésével ugyancsak teljesíti a magánszemély az adóbevallási kötelezettségét. A bevallási ajánlat visszaküldésének határideje: 2009. május 20-a. A nyilatkozatot tartalmazó válaszborítékon az „
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink