hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-nyomtatványok: letöltés és bevallás 2009-ben

  • MTI

Melyik programot kell letölteni/telepíteni ahhoz, hogy a 2009. évre vonatkozó nyomtatványokat kitölthessem? Mi a teendő, ha az Abev_Java program nem indul el? Mi a teendő, ha nem sikerül elmenteni a kitöltött nyomtatványt? Mi a teendő, ha a törzsadatok áttöltése nem sikerül? Többek között ezekre az elektonikus bevallást érintő gyakori kérdésekre ad választ az APEH.

Melyik programot kell letölteni/telepíteni ahhoz, hogy a 2009. évre vonatkozó nyomtatványokat kitölthessem?

A 2009. január 1-től bevezetendő valamennyi bevallás, adatszolgáltatás kitöltő programjának kitöltése kizárólag Abev_Java programmal lehetséges. A program letölthető az APEH honlap Letöltések→Nyomtatványkitöltő programok menüpontja alól (abevjava_install). 

Melyik verziót telepítsem (Java Webstart, jar, RPM, EXE)?

A letölthető nyomtatványok és a kitöltő (keret) program különféle programcsomagokban tölthetőek le, attól függően, hogy milyen operációs rendszerre kívánja telepíteni a programot, illetve van-e közvetlen internet kapcsolat a számítógépen. Bővebb információ az APEH honlap Letöltések\Nyomtatványkitöltő programok lapon olvasható. 

Mi a teendő, ha nem tudom telepíteni az Abev_Java programot?

 Ellenőrizze, hogy telepítette-e a Java programot (min. 1.5.0 verzió számú vagy magasabb).
 Ellenőrizze, hogy rendelkezik-e a program telepítéséhez szükséges jogosultsággal.
 Ellenőrizze, hogy a telepítő fájl (abevjava_install.jar) hozzá van-e rendelve a Java futtató környezethez. Részletes leírás az APEH honlap E-bevallás, Java\AbevJava kitöltőprogram\Információk az AbevJava kitöltőhöz oldalon található „JAR-állományok hozzárendelése a Java futtatási környezethez” című leírásban.
 Ellenőrizze, hogy a gépen melyik java verzió indul el. Ezt a következő módon teheti meg: DOS prompton (Start menü\Futtatás\cmd) adja meg a zárójelben lévő parancsot: (java –version). Az ablakban megjelenik az indított java verzió száma. Ha 1.5.0-nál alacsonyabb, akkor ez okozza a problémát. 

Mi a teendő, ha az Abev_Java program nem indul el? 

Ellenőrizze, hogy a gépen melyik „java” verzió indul el. Ezt a 3. kérdésre adott válasz alapján teheti meg. 

Ha 1.5.0 verziószámnál alacsonyabb, akkor ez okozza a problémát. 

A PATH környezeti változó szabályozza, hogy melyik könyvtárból indul el a java.exe. 

Előfordulhat, hogy egy korábbi verziót tartalmazó könyvtár van megadva a PATH  környezeti változók között a java indítási könyvtáraként. Ebben az esetben két megoldás javasolt:
 - A PATH környezeti változóban a java.exe indítási könyvtárának módosítása.
 - Java program/ok szabályos eltávolítása (Vezérlőpulton keresztül), registry-ből a 

JavaSoft kulcs eltávolítása (HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\), számítógép újraindítását követően a minimális feltételként megadott 1.5.0 vagy magasabb verziójú Java program telepítése.

Mi a teendő, ha a törzsadatok áttöltése nem sikerül? Hibaüzenet: "Nem található az adattár leíró: C:/Program Files/abevjava/xsd/Repository.xsd". 

Töltse le a legfrissebb Abev_Java programot, mert a jelzett hiba a program 1.1.1. verziójában jelentkezett, melyet már javítottak.

Mi a teendő, ha nem sikerül elmenteni a kitöltött nyomtatványt?

„Nem felel meg a megadott maszknak” hibajelzés miatt nem tudja elmenteni a kitöltött nyomtatványt, ha törzsadatok használatával nyitja meg a nyomtatványt, mert a törzsadatok hossza 40 karakterben lett maximálva. 

Mi a teendő, ha nyomtatáskor a lap aljára kerülő szöveg nem látható.

Amennyiben Abev_Java programból történő nyomtatáskor a lap aljára kerülő szöveg csak félig látszik a kinyomtatott lapon, javasoljuk a margók értékének növelését. (Módosítása lehetséges az Abev_Java programból: Szerviz→Beállítások→Nyomtatás menüpontban.) 

A különböző programokból elkészített XML-fájl csak megtekintésre nyitható meg, illetőleg az Abev_Java programmal ellenőrizhető. Hol van lehetőség az XML fájl megnyitására szerkesztés céljából?

Az Abev_Java a különböző programokból elkészített XML fájlt szerkesztés céljából a következők szerint lehet megnyitni: első körben az adó és bér programok által készített állományokat kell beemelni (importálni) a Szerviz/Importálás menüpont segítségével. (Az xml formátumon túlmenően az abv/dat és imp formátumokat fogadja a program.) Az állomány beemelése (importálása) után a bevallást készítő ugyanúgy tud a nyomtatvánnyal dolgozni (szerkeszteni), mint bármely más
nyomtatvánnyal. 

További kérdések és válaszok az APEH honlapján.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink