hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csipkerózsika álma avagy az elkésett adóamnesztia

  • dr. Marosi Andrea

A kormány adóamnesztia csomagjával nem az a baj, hogy rossz hanem, hogy elkésett. Egy folyamat végén találták ki a a költségvetési lyukat befoltozni szándékozó jogszabályt a külföldre menekített pénzek hazautalásáról. De miért kellett elmenekíteni, azaz kinek volt ez jó?

Adóamnesztia 2009-ben
Amennyiben a tag lemond a tagi kölcsönről társasága javára, nincs ajándékozási illeték. Majd nyereségadó-mentesen osztalékágon juthat 10 százalékos személyi jövedelemadóval (25 százalék helyett!) saját ’ajándékához’. A felkínált vonzerőt az a rendelkezés biztosítja, amely kimondja, hogy ilyen esetben a tag, mint magánszemély a betett tagi hitelre nézve mentesül a vagyonosodási vizsgálat alól. az új törvény szerint  a leleményesebbek megúszhatják a vagyonosodási vizsgálatot, legalábbis 10 százalékpont közteherrel megválthatják azt!
Sikerült elintéznünk, hogy magyar tőke kicsi és középrétege is megtanulja a nagyok útját követni. Nemcsak az a probléma, hogy a megtakarítások külföldön landoltak, és már 30 millió forint esetében is érdemesnek látta a cég tulajdonosa offshore társaságba és külföldre vinni a pénzét.

A valódi probléma, hogy ezek a pénzek hazánkban, mint működő tőkék is megszűntek.Vagyis a pénz alszik, s az építkezés, a gyártás és az összes többi "csipkerózsika álmát" alussza, nehogy az adóhatóság megkérdezze, miből keletkezett a vagyon. Így sikerült nekünk, magzaroknak megelőznünk a világon jelentkező pénzügyi válságot, jobban mondva előrehoztuk a beruházások befagyasztását. Mire Magyarországot is elérte a válság mi már félálomba merültünk. Lehet gazdasági kérdésekben erkölcsről , morálról vitatkozni, de legalább annyira immorális volt az a bankkonszolidáció, amely hazánkban az állampolgárok megkérdezése nélkül zajlott le.

Mi legfeljebb a díszburkolat, fakivágás és az orvosi vizitdíj kérdésében nyilvánítunk véleményt. Utóbbiban markánsan egy cél lebegett az állampolgárok szeme előtt nem akarnak fizetni. Ezen egy kormánytanácsadó meglepődött, feltehetően élete jó részét nem ebben az országban tölthette. Lehet ezért kárhoztatni az itt lakókat, de ez a zsigeri érzés sok száz év tanulsága. Amit ma megeszel az a tiéd. Nem véletlen, hogy az adóval kapcsolatos morális kérdések még sosem merültek fel azon a szinten, hogy nemcsak a befizetés kérdéses hanem annak elköltése is lehet erkölcsi kérdés. Az adóamnesztia megszokott dolog már az antik Rómában is használatos módszer volt a problémák kezelésére. A gond az, hogy nem tudjuk mikor és miért kell vele élnünk.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink