hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámosi-Nagy: jövőre olcsóbban meg lehet úszni a vagyonosodási vizsgálatot

  • dr. Vámosi-Nagy Szabolcs

Időről időre előkerül az adóamnesztia ötlete. A kilencvenes évek végén a társadalombiztosítási járulék-hátralék rendezésére hirdettek egyfajta következményjavítást, nemrég a házipénztárban nyugvó pénzek előcsalogatására alkalmaztak ilyet – mérsékelt sikerrel. A nyáron a Nemzeti Adószabadság Programjában olvashattunk hasonló elképzelést. Most az igencsak hektikus adótörvénykezési időszakban vetődött fel többféle ötlet. Ez a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy kihirdetett törvény is lett belőlük. A 2008. évi LXXXI. törvény háromféle segítséget is ad az eddig nem, vagy alig adózott jövedelmek kifehérítésére. Lássuk, melyek ezek!

Az egyik a tagi kölcsönnel kapcsolatos. Ha a tag erről lemond a társasága javára, nincs ajándékozási illeték. Majd nyereségadó-mentesen osztalékágon juthat 10 százalékos személyi jövedelemadóval (25 százalék helyett!) saját ’ajándékához’. A háttér ismerete nélkül ez elég értelmetlen dolognak tűnik, hiszen a kölcsönt visszakaphatja adó nélkül is. A felkínált vonzerőt az a rendelkezés biztosítja, amely kimondja, hogy ilyen esetben a tag, mint magánszemély a betett tagi hitelre nézve mentesül a vagyonosodási vizsgálat alól. Ez valóban vonzó lehet. Az APEH ugyanis az elmúlt 2 évben tömegesen folytatott vagyonosodási vizsgálatokat azon az alapon, hogy ha mondjuk valaki minimálbér után adózott, majd ebből adott 100 millió forintos hitelt a cégének, akkor ennek forrása minden bizonnyal adózatlan volt. Nehéz is volt idáig ez ellen védekezni, mivel a tagi hitel a társaság könyveiben szerepel. De hiába, az új törvény szerint  a leleményesebbek megúszhatják a vagyonosodási vizsgálatot, legalábbis 10 százalékpont közteherrel megválthatják azt!

Legjobb feltételezés szerint a normál adózási elveket itt azért áldozzák be, hogy a krízisben lévő államháztartás valamilyen rendkívüli bevételhez jusson, az érintettek pedig nyugodtan alhassanak. A másik amnesztia szabályban az a társaság részesülhet, amelyik az off-shore cégből hazahozza a parkoló-pályán levő pénzt és annak felét 2 évre állampapírba fekteti. A kedvezmény révén az ilyen összegre a társasági adó és a különadó egynegyedét kell fizetni pontosabban az összeg 25 százaléka után kell adózni). A harmadik típusú amnesztia címzettje a magánszemély. Ha az alacsony adókulcsú országból hazahozza a kamatot, osztalékot vagy árfolyamnyereséget, akkor 10 százalékos osztalékadóval megnyeri az erre az összegre eső vagyonosodási vizsgálat mentességet, ha a pénz felét két évig állampapírba fekteti. 

Az amnesztia norma szövege borzasztó, annak ellenére, hogy a pénzügyminiszter az utolsó pillanatban (a koherencia eljárásban) jelentősen javított rajta.
A mindenkori amnesztiának az a lényege, hogy kedvezmény kilátásba helyezésével tisztítja a gazdaságot. Van azonban nem szándékolt, más szóval káros hatás is. Először is bántja azokat, akik nem mutyiztak és tisztességesen adóztak. Könnyen letérítheti az eddig szabályosan eljáró adózókat a tisztességes útról. A nem szabályosan adózók pedig igazolást látnak az adószabályok további kijátszásához. ’Ezek elintézik a törvényhozásban, hogy ne legyen bajuk belőle. Én nem tudom elintézni, de akkor a magam módján én sem fogok jó útra térni.’ 

A társadalom különböző csoportjai vagy az egyik, vagy a másik réteghez tartoznak.(Csak azok a kivételek, akikre az amnesztia vonatkozik.) Az adómorál rossz, a nemzeti össztermék 20 százaléka után senki nem adózik. Ezen az arányon valószínűleg rontanak a különböző amnesztiák. Nagyon sok adónak, befektetésnek kell befolynia ahhoz, hogy az általános negatív hatást akár csak részben is ellensúlyozza. Nem tudjuk, mennyi fog befolyni. Körülbelül 2010. nyarán lesz erről képünk. Addig csak szurkolni tudunk, hogy minél több pénz jöjjön a közösség számára, ha már ilyen teljesen erkölcstelen, de talán praktikus elvtelenséget törvénybe iktattak. Ha kevés lesz a hozadék, az isten se mossa le a döntéshozókról, hogy néhány ember érdekében hoztak kivételes szabályt.





Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs
adóigazgató, Ernst & Young
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink