hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: ingatlan, illeték, cégautó

  • adozona.hu

Ha vásárolok egy új 1600 köbcentiméter feletti személygépkocsit cégautónak, akkor milyen adók terhelik 2009-től? A GYED-ből az APEH levonhatja az szja-elmaradást, tartozást? A haszonélvezeti jog után is kell adót fizetni, ha eladunk egy ingatlant? Olvasói kérdések.



1. 2008-ban jár-e adókedvezmény liszt érzékenyek számára, és ha igen, hogyan kell ezt igénybe venni?

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 40. § (1) bekezdése alapján az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. 

A magánszemélyt abban az esetben illeti meg az előzőekben ismertetett adókedvezmény, ha súlyosan fogyatékosnak minősül a szja-törvény 3. § 26. pontja értelmében, miszerint súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki súlyos egészségkárosodással összefüggő jogosultságról szóló jogszabályban említett betegségben szenvedőnek minősül, továbbá, aki rokkantsági járadékban részesül.

2. Ha vásárolok egy új 1600 köbcentiméter feletti személygépkocsit 7 millió forintért cégautónak, akkor milyen adók terhelik 2009-től?

2009. február 1-jén hatályba lépő rendelkezések értelmében, ha a személygépkocsi a hatósági nyilvántartás szerint a cég tulajdonát képezi és hengerűrtartalma az 1600 cm3-t, vagy a kamratérfogata az 1200 cm3-t meghaladja, akkor a cégautóadó mértéke havonta 15 000 forint.

3. A GYED-ből az APEH levonhatja az szja-elmaradást, tartozást?

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 68. §-a értemében a gyermekgondozási díjból személyi jövedelemadó tartozás nem vonható le.

4. A férjem szüleinek volt egy családi háza, (közös tulajdon 1972 óta) de nem ebben laktak. 2002-ben apósom meghalt, és férjem megörökölte a ház felét, amire rátették anyósom haszonélvezeti jogát. A házat 2007-ben eladtuk, és most mondta egy ismerős, hogy anyósomnak is kellene adót fizetni a haszonélvezeti rész után. Ez tényleg így van? 2008-ban vásároltunk belőle egy másik házat.

Amennyiben az adásvételi szerződésben a haszonélvező a haszonélvezeti jog eladójaként szerepel, akkor 2007. december 31-én hatályos 63. § (1)-(5) bekezdéseinek rendelkezései értelmében, ha a magánszemély 2007-ben szerzett ingatlan, vagyoni értékű jog (jelen esetben a haszonélvezeti jog) értékesítéséből jövedelmet, az adót nem kell megfizetnie, illetve a megfizetett adót visszaigényelheti, ha a jövedelmet saját maga vagy közeli hozzátartozója részére a törvényben nevesített lakás célra fordítja a jövedelem megszerzését megelőző 12 hónapon vagy az azt követő 60 hónapon belül. 

Az Ön anyósát azonban ezzel összefüggésben bevallási kötelezettség terheli, amennyiben személyi jövedelemadó bevallást nem nyújtott be, akkor ezt mielőbb pótolnia kell, vagy ha adott bevallást, akkor azt önellenőrzés útján kell helyesbítenie.

5. A bankszámla-átutalással történt ajándékozás illetékmentes. Ez nálam is így történt. De a napokban hallottam, hogy ezt a műveletet is 30 napon belül be kell jelenteni az APEH-nél. Amennyiben ez igaz, akkor ebben az esetben mi tévő legyek, ha nálam ez az ajándékozás túlment a 30 napon, és ennek az elcsúszásnak lesz-e büntetése? Illetve, ha nem jelentettem le, egy esetleges ellenőrzés alkalmával, ha tudom igazolni az átutalásokat, számíthatok-e büntetésre?

Amennyiben a bankszámlán keresztül átutalt pénzösszeg a 150 000 forintot meghaladta, akkor a megajándékozottnak 30 napon belül be kellett volna jelentenie az ajándékozást az APEH-hez. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén mulasztási bírságot kell fizetni, ezért.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink