hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A német politikusok nem kampányolnak majd az adócsökkentéssel

  • MTI

A nagykoalíciós kormány pártjai, a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) teljes mértékben egyetértenek ebben, és teljes az egyetértés a konzervatív Angela Merkel kancellár és a szociáldemokrata pénzügyminiszter, Peer Steinbrück között is. Egyedül a kisebbik uniós párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szorgalmaz már régóta - elsősorban a helyi érdekek által vezérelve - adócsökkentéseket, követelései azonban mindeddig meghiúsultak elsősorban a CDU és a kancellár elutasításán.


A német kancellár és pénzügyminisztere egyetért abban, hogy az adócsökkentésre nem érett meg az idő. Németország ugyanis a korábbi években erősen deficitessé vált államháztartás szanálását tűzte ki fő célul, ezért adócsökkentést egyszerűen nincs miből finanszírozni. Ezzel nagyjából a gazdaságkutató intézetek is egyetértenek.

Ráadásul a Németországot is erősen sújtó pénzügyi válság miatt a későbbi időszakra, 2011-ig tervezett változtatások megvalósítása is szinte lehetetlenné vált, mert tartalékolni kell az esetleges kiadásnövekedésre. A német kormány ugyanis a pénzügyi rendszer stabilizálására, a bankközi hitelforgalom garantálására és a rászoruló állami, illetve magánbankok közvetlen pénzügyi megsegítésére 500 milliárd eurós keretű mentőtervet fogadott el. A 2009 végéig érvényben programból fakadó kötelezettségek még inkább megkötik a német kormány kezét, és az adócsökkentést hosszabb távon is lehetetlenné teszik.

A német kormány az adócsökkentés helyett más módszert igyekszik találni a megtorpant növekedés fellendítésére, és ebben a körben alkalmazza a beruházásokhoz kötődő adókedvezmények módszerét is.

A napokban - nem sokkal a bankmentő terv bejelentése után - elfogadott, 50 milliárd eurós konjunktúraélénkítő keretterv középpontjában a beruházások támogatása áll. A konjunktúracsomag a vállalatok számára lehetővé teszi bizonyos beruházási javak, illetve a háztartások számára különböző felújítási munkák számláinak kedvezőbb leírását az adóból. A kis- és közepes vállalkozások számára tervezett pótlólagos finanszírozási lehetőségek összességében mintegy 15 milliárd eurót tesznek ki.

Lehetővé tették a betegbiztosítás leírását is az adóból, mint ahogy enyhítettek az örökösödési adó eddig meglehetősen szigorú szabályain is, engedve, hogy bizonyos esetekben a hozzátartozók adómentesen örököljenek. Külön adókiváltságokat kapott a meglehetős kátyúba jutott, súlyos értékesítési gondokkal küszködő német autóipar, a kormány ugyanis úgy határozott, hogy a következő két évre az új, környezetbarát - de csakis a környezetbarát - gépkocsik vásárlása esetén eltörli az eddigi gépjárműadót, amivel ösztönözni akarja az ilyen paramétereknek megfelelő személygépkocsik gyártását, illetve vásárlását.

Politikai téren - a CSU-t kivéve - szinte teljes a konszenzus mindezzel kapcsolatban a parlament pártjai között. Az ellenzéki pártok több-kevesebb határozottsággal támogatták a kormány mentő- és konjunktúraélénkítő terveit, és nem követelnek adócsökkentést. Szakértők szerint a súlyos pénzügyi, költségvetési helyzettel kapcsolatos józan belátás ezúttal a pártérdekek fölé kerekedett.

Az adócsökkentés szépen hangzik, a jövő őszi parlamenti választások előtti kampányban azonban ezt a jelszót a bajor CSU kivételével egyetlen más párt sem tűzi zászlajára, még akkor sem, ha a csökkentés az állampolgárok körében amúgy népszerű lenne. Bár az is igaz, hogy a jelenlegi válságos időkben a németek - legalábbis a felmérések szerint - bíznak kormányukban és a kancellárban.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink