hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfatörvény: teljesítési időpont, kiállítás, levonás

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Az áfatörvény igen sok vállalkozásnak jelent problémát. Azoknak is, akik kiállítják a számlát, azoknak is, akik a számlában foglalt áfát le szeretnék vonni. A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknál a kibocsátott illetve befogadott számlák könyvelése többletmunkát igényel. A legnagyobb kérdés, hogy az áfa- vagy a számviteli törvény szerinti teljesítés-e a helyes.

Mit is mond az áfatörvény? 

Az általános forgalmi adóról szóló 58. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik. Magyarul: a teljesítés időpontja megegyezik a fizetés időpontjával. 

Hogyan foglal állást az APEH? 

Az APEH közleményt jelentetett meg az ÁFA törvény fenti paragrafusának értelmezéséhez. Eszerint elszámolási időszakos a teljesítés, ha a felek között folyamatos jogviszony van, amelynek során a közöttük megvalósult teljesítésekről az általuk megállapodott időszakokra vonatkozóan összevontan számolnak el, illetve, ha rendszeresen, ismétlődő jelleggel történik az adott időszakban nyújtott szolgáltatások, teljesített termékértékesítések vonatkozásában – összevontan – a díjfizetés. 

Az elszámolási időszakos teljesítések közé tartoznak a közüzemi szerződésen alapuló jogviszony során eszközölt teljesítések, a bérbeadás, a szállítási periódus végén összesített teljesítések. Például amikor az értékesített pékáru mennyiségét és annak ellenértékét a felek kéthetes periódusokban a periódus végén állapítják meg. Minden olyan esetben, amikor a felek elszámolási időszakhoz kötött ügyletet bonyolítanak egymás között, az adót fizetni az adott elszámolás, vagy átalánydíj fizetési napján kell. Tehát nem az elszámolás napja, hanem a fizetési határidő lesz a teljesítés időpontja.

Mit mondanak a különböző tanácsadók? 

Egy kft-nek az árbevételt nem az áfatörvény szerinti teljesítési időponttal kell elszámolnia, hanem a számviteli törvény 72. §-a alapján a szerződés szerinti teljesítés időszakában. Szerződésjogilag az kizárt, hogy a tényleges szolgáltatásnyújtás időszakát követően a fizetési határidő legyen a szerződés szerinti teljesítés időpontja. Az adózónak az evatörvényben foglalt szabályokat kell figyelembe vennie az áfa, valamint a számviteli törvényben meghatározott kötelezettségei teljesítése során. A bevétel megszerzésének időpontját illetően is az evatörvény az irányadó. A számla kibocsátásáról legkésőbb a teljesítésig, de legfeljebb az attól számított 15 napon belül köteles gondoskodni az evás kft. 

Az APEH szerint a részletfizetést más helyen már szabályozza a törvény, tehát nem is részletfizetésről, hanem részkifizetésről van szó. Ezért kell az átalánydíjas ügyleteket, havidíjas elszámolásokat az 58 §. (1) szerint elszámolni. A határozott időre szolgáló elszámolásokat például a termékszállításokkal lehet szemléltetni.
Állítólag azért kerültek ebbe a besorolásban a havi teljesítésű kiszámlázások, hogy segítsék a kisvállalkozásokat az áfafizetéssel kapcsolatos finanszírozási problémák áthidalásában.

Kérdések: 

- Ha nem pontos a törvény szövege és annak magyarázata, valamint nem egyértelmű fogalmak szerepelnek a törvényben, akkor elfogadható-e, hogy egy APEH közleményből értesüljenek a vállalkozások a követendő eljárásról?
- Helyes-e az ÁFA törvényben olyan teljesítési időpontot kötelezővé tenni, mely ellentétes a polgári törvénykönyvben foglaltakkal és az azon alapuló számviteli törvény szerinti teljesítési időponttal?
- Helyes-e, ha a törvény szövegét a végrehajtók másként értelmezik, mint a leírt szöveg, olyan dolgokat értenek bele, melyek nem szerepelnek abban?
- Mi történik akkor, ha a gazdálkodóknak, vagy egyes tanácsadóknak más a véleményük? Az APEH álláspontja a meghatározó, vagy az Alkotmánybírósághoz célszerű fordulni?

Válaszok: 

Még nincsenek. Vannak tények, melyek szerint ez a szabályozás nagyon sok vállalkozásnak problémát jelent. Még a kisvállalkozásoknak is, akikkel jót akart tenni a törvényalkotó. Sokszor tapasztalni ugyanis, hogy a benyújtott számlát félreteszi a számla címzettje, mert az nem az adott hónapra vonatkozik.
Érdemes lenne tehát felülvizsgálni a Pénzügyminisztérium illetve APEH álláspontját, alkalmazkodva a többi törvényben foglalt szabályokhoz. Az sem elhanyagolható előny, hogy talán a bürokrácia is csökkenne.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló és kamatok

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink