hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: a 13. havi nyugdíj változását csak kevesen érzékelik

  • MTI

Gyurcsány Ferenc szerint a politikában el kell, hogy jöjjön a kijózanodás időszaka: új eszmékre és új gondolkodásra van szükség, amelynek a középpontjában egy sokkal átfogóbb, újrafogalmazott nemzeti felelősségben való közös osztozásnak kell állnia. Korózs Lajos szociális államtitkár kijelentette, hogy a novemberre tervezett nyugdíjemelést mindenki meg fogja kapni, az átutalások megkezdődtek. A Fidesz szerint jövőre tovább csökken a nyugdíjak reálértéke, a miniszterelnök hazudott a nyugdíjasoknak.

A miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön azt mondta: Magyarország mostani gazdasági helyzetéért kétharmad részben a nemzetközi pénzügyi válság a felelős, egyharmad részben pedig az, hogy az elmúlt tíz évben a megengedhetőnél jóval több erőt és energiát fordítottak a rivalizálásra, a versengésre a politikai erők. Ez folyamatosan olyan irányba tolja a kormányon lévőket, amely egyre több terhet rak az államra, amely egy ponton túl már nem képes ezeket viselni - indokolta a kijózanodás szükségességét a kormányfő.

A nemzeti számháborúban mindig lehet egyel nagyobb számot mondani, de nem ehhez kell felelősség, hanem ahhoz, hogy a közös nemzeti élet arról szól, képesek-e felelős, józan, hosszú távú gondolkodásra. Ez a legfontosabb lecke, amit meg kell tanulnunk - jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc felidézte a nemzetközi pénzügyi válság kialakulásának előzményeit, a Magyarországra gyakorolt hatását, az eddig megtett kormányzati intézkedéseket valamint beszámolt arról, hogy miért volt szükség az IMF-hitelszerződésre.Megismételte, a recesszió idején a munkahelyek megtartása a legfontosabb feladat. A kormányfő hangsúlyozta: mindig kiállt a nyugdíjasok juttatásai mellett, de ebben a helyzetben már nem tudott mit tenni. Kiemelte ugyanekkor: szó sincs arról, hogy törölnék a nyugdíj-korrekciós programot, csak kitolják annak bevezetését. A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos tervezett változásokról azt mondta, a többség számára ez nem lesz érzékelhető. A nyugdíjrendszer többi elemét megőrizzük - szögezte le a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc felelősségteljesnek nevezte a nyugdíjasok hozzáállását és megköszönte nekik a megértést. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy azoktól kapták a legtöbb megértést az elmúlt hetekben, akik messzemenően a legtöbbet tették az országért már eddig is.

Korózs Lajos úgy nyilatkozott, hogy a tanácskozáson részt vevő nyugdíjas szervezetek egyetértettek a kormányfő előterjesztésével. Mint mondta, a szervezetek azt vetették fel, hogy a 13. havi nyugdíjat esetleg be lehet építeni a rendszeresen kapott illetménybe, de ezt még át kell tekinteni. Arról is megállapodtak, hogy a jövő év őszén a folyamatok elemzése után újra áttekintik a nyugdíjrendszer egészét.

Korózs Lajos közölte: a nyugdíjas szervezetek az egyik legfontosabb dolognak tartják az aktív munkahelyek megtartását, mivel ebből képződik a nyugdíjalap. Jelenleg Magyarországon mintegy 3,9 millió munkavállaló van.

Iván László (Fidesz) szerint a nyugdíjak reálértéke jövőre várhatóan tovább csökken majd. A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a kormányfő hazudott a nyugdíjasoknak és hazudott a bérből élőknek. Mára megbizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya brutális támadást intézett az idősödők és a nyugdíjasok ellen - jelentette ki. Iván László kifogásolta, hogy a kormány elvette a korhatár alatti nyugdíjasok 13. havi juttatását, csak nyolcvan ezer forintig fizetik a 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasoknak, s elveszik a törvény szerint járó nyugdíjkorrekciót is, ez utóbbi havi 15 ezer forintos veszteséget jelent a több százezer érintettnek. Jövőre várhatóan 100-150 milliárddal jut majd kevesebb a nyugdíjak kifizetésére - prognosztizálta az ellenzéki politikus. Bírálta a kormányt azért is, mert 4,6 százalékra tervezett infláció mellett jövő évre 3,1 százalékos nyugdíjemelést tervez. Azt mondta, a kormány azért vette fel az IMF-hitelt, hogy ezt az összeget a bankok konszolidációjára fordítsa, s szó sincs az idősek, nyugdíjasok élethelyzetének javításáról.Iván László összegzése szerint a kormány a nyugdíjasokkal akarja megfizettetni elhibázott politikájának eredményét, ami megengedhetetlen. A kormányfő megélhetési válságba sodorja az országot és olyan spirálba kényszeríti, amiből a gyurcsányi politikával nincs kilábalás - fogalmazott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink