hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költségvetési bizottság: általános vitára alkalmas az adótörvények módosító javaslata

  • MTI

A szocialista képviselők igenlő szavazatával, a többi párt ellenszavazatai ellenében, hosszas vita után bocsátotta a parlament költségvetési bizottsága általános vitára az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot csütörtöki ülésén.

A Fidesz képviselői elsősorban a burkolt adóemelést kifogásolták, míg az SZDSZ képviselői azt hiányolták, hogy a módosítás egy eleme sem járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez. Kóka János (SZDSZ) kifejezetten azt javasolta, hogy a kormány vonja vissza a beadott javaslatot és készítsen újat.

Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi szakállamtitkár a módosítások közül a cégautó adót emelte ki, amit minden olyan autó után fizetni kell, amelyre költséget számolnak el. Jelenleg a több mint 400 ezer cégautó közül alig 30 ezer után fizetnek adót - mondta a szakállamtitkár.

Mádi László (Fidesz) burkolt adóemelésnek nevezte a bírságok emelését, továbbá azt is, hogy a személyi jövedelemadó kulcsai változatlan értékhatárokhoz kötődnek, így ha lesz béremelés, akkor növekszik az adóterhelés. Ide sorolta a cégautó adót is.

Kovács Tibor (MSZP) védelmébe vette a cégautó adót, mondván, hogy többen fognak kevesebbet fizetni. Kóka János (SZDSZ) éppen ezt kifogásolta, mivel a kisvállalkozók ezt már nem tudják kifizetni, ugyanakkor a nagy kategóriájú vezetői kocsikat üzemeltető cégek adója indokolatlanul csökken. Molnár Albert (MSZP) az egalizált cégautó adót - 1 600 köbcentiig 8 ezer, afelett 14 ezer forint - azzal védte, hogy a nagy kocsik vásárlásakor sok adót fizet a cég, amit folyamatosan folytat a benzinadó révén.

Kóka János kitért azokra az elmaradt adóreformokra, amelyek el nem fogadása hozzájárult ahhoz, hogy az SZDSZ kilépett a kormányból. Példaként említette egyebek közt az ingatlanadó elmaradását. Ezt azért tartotta fontosnak, mivel a minimálbéren bejelentett, százmilliós villákban lakó cégvezetők az ingatlanadó révén legalább hozzájárultak volna a közterhekhez. Kifogásolta azt is, hogy az eva törvény tervezett módosítása szerint az egyszerűsített módon adózóknak is gyűjteniük kellene a számlákat. "Hol itt az egyszerűsítés?" - kérdezte.

Katona Béla (MSZP) célzásokat tett a Kóka János minisztersége alatt született intézkedésekre, valamint az ingatlanadóval kapcsolatosan a villájára. Azt javasolta, hogy Magyarország vegye át a német adóhivatal módszereit.

Horn Gábor (SZDSZ) élesen reagált Katona Béla felvetéseire, mivel éppen az MSZP ellenállásán bukott meg például a MÁV rendbetétele és az adóreform. A módosító javaslatokról pedig úgy vélekedett, hogy azok enyhe adóemelést tartalmaznak, mindennemű egyszerűsítés nélkül.

Mádi László végül az iránt érdeklődött, hogy egy három autóval rendelkező kis társaságnak miképpen változik a cégautó adója. Karácsony Imréné úgy válaszolt: jelenleg 60-120 ezer forint, jövőre viszont 21-45 ezer forint lehet.

A bizottság csak a 14 MSZP-s képviselő igen szavazatával (10 ellenszavazattal) minősítette általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink