hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan lesz kétmillióból tíz, ha vizsgál az APEH?

  • HVG

Előfordul, hogy a vagyonosodási vizsgálatok során egymásnak ellentmondó határozatokat hoz az adóhatóság, a revizorok sajátos szótárában pedig meglepő értelmet kapnak a szavak.



Keletkezik-e az embernek bevétele vagy éppen kiadása, ha a jobb zsebéből áttesz némi pénzt a balba? A balga kérdésre természetesen a nem a megfejtés. Ugyanez a helyes válasz akkor is, ha valaki a saját pénzét beteszi a bankszámlájára, vagy levesz onnan. Legalábbis a józan paraszti ész, a magyar szavak értelme, a logika vagy a matematika szabályai szerint. Elvégre se több, se kevesebb pénze nem lesz senkinek attól, hogy a sublót fiókjából bankfiókba rakja. Vagyonvizsgálatok bizonyítják, hogy az adóhatóság revizorai más logika szerint gondolkoznak, más nyelven beszélnek. Az ő értelmezésükben a saját bankszámlára befizetett pénz lehet bevétel, de ha úgy gondolják, kiadás is. Attól függ, hogy honnan nézik...

Nem fizetett adót 48 millió forintos vagyona után - állapították meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ellenőrei egy vagyonvizsgálat alá vont elvált asszonyról. A kisgyermekes nő hiába próbálta bizonyítani, hogy vagyonához, pénzéhez válása során, a vagyonmegosztáskor jutott, a revizorok ezzel nem is foglalkoztak. Először úgynevezett becslési eljárással igyekeztek megállapítani, mekkora jövedelmet titkolhatott el az asszony, de miután így nem jutottak eredményre, új módszerhez folyamodtak. Megnézték, hogy a delikvens mekkora összegeket fizetett be időnként a saját bankszámlájára, s ezeket összegezték, a summát pedig olyan bevételnek minősítették, ami után nem fizetett adót az asszony -- mesélte a HVG-nek egyik ügyfele történetét Angyal József okleveles adószakértő.

Ezt a kifacsart logikát követve tetemes adóhiányt tud felhalmozni bárki, aki mondjuk használt autót akar vásárolni, s emiatt péntekenként felveszi a bankszámláján lévő 2 millió forintot, majd miután a hétvégén nem talál megfelelő járművet, hétfőn visszafizeti a pénzt, s ezt ötször megismétli - példálózott Angyal. Azaz egy vagyonvizsgálat során az APEH 10 millió forint be nem vallott jövedelmet kérhetne rajta számon, amire adót, bírságot szabhatna ki, holott a bankszámlán sohasem volt több 2 millió forintnál. Az elvált asszonynál alkalmazott elvet követve ugyanígy járhat az is, aki készpénzben kapja meg eladott lakása foglalóját, esetleg éppen a munkabérét, amit aztán betesz a bankszámlájára.

A cikk folytatását olvassa el az eheti HVG-ben!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink