hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közokirat nélkül esélytelen igazolni az APEH-nak a banki átutalást

  • lapszemle

Esélye sincs annak, aki vagyonosodási vizsgálat során arra hivatkozna, hogy kártyán nyert nagyobb összeget. Ha nincs közokirat és banki átutalás, ez a Legfelsőbb Bíróság szerint is veszett ügy. A becsléses eljárást az MSZP költségvetési munkacsoportja aggályosnak tartja.

Esélye sincs annak, aki vagyonosodási vizsgálat során arra hivatkozna, hogy kártyán nyert nagyobb öszszeget. Ha nincs közokirat és banki átutalás, ez a Legfelsőbb Bíróság szerint is veszett ügy, írja a Népszabadság. A becsléses eljárást az MSZP költségvetési munkacsoportja aggályosnak tartja. Nem érdemes szerencsejátékból származó bevételre hivatkozni a vagyonosodási vizsgálat során - erősítette meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) az APEH gyakorlatát. Bár született már bírósági ítélet, amely elfogadta az adózó nyereményről szóló állítását. Ezért a becsléssel megállapított jövedelemről és a kivetett adóról, valamint a  bírságról és késedelmi kamatról szóló döntést megsemmisítették, de ezt a bírósági ítéletet a közelmúltban az LB hatályon kívül helyezte - közölte a lap kérdésére Lomnici Zoltán, az LB tanácselnöke.

Százmilliós nagyságrendű tagi kölcsön miatt indított vagyonosodási vizsgálatot az APEH, ám az utóbbi három esztendőre kiterjedő ellenőrzés szerint a gazdasági társaság bőkezűen adakozó tagjának mindössze néhány milliós adózott bevétele volt. Ő a vizsgálat során arra hivatkozott, hogy rendszeresen jár kaszinóba, és folyamatosan nyer. Ez a bevétel pedig adómentes, és bizonylatot sem kell adni róla. Az APEH ezt az érvelést annak ellenére elutasította, hogy a vállalkozó tanúk sorával igazolta: valóban szenvedélyes - és szerencsés kezű - játékos.

A bíróság viszont első fokon elfogadta a felsorakoztatott tanúk egybehangzó állítását. Az adóhatóság döntését így hatályon kívül helyezték, ám az APEH az LB-hez fordult. Lomnici ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a jogszabályok tételesen nem tartalmazzák ugyan, hogy milyen papírokkal bizonyítható a vagyongyarapodás, ám csak azok a dokumentumok fogadhatók el, amelyek hitelt érdemlően igazolják a bevételt. Ilyen lehet például a sorsoláson vagy fogadáson alapuló játékoknál a kifizetési bizonylat.

Az LB a konkrét ügyben talált is néhány ilyen papírt, ám azok mindössze két-hárommillió forintról szóltak. A legfelsőbb bírói fórum mindezek alapján úgy találta, hogy a korábban felsorakoztatott bizonyítékok rendszere - különösen a tanúvallomások - alapján nincs lehetőség a megállapított adóalaptól való eltérésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Házi vágás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink