hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mekkora ajándékot adhatunk a dolgozónak adómentesen?

  • lapszemle

Évente, munkavállalónként 20 700 forint értékben adható adómentesen ajándékutalvány, azonban ha családosok vagyunk, ez az összeg magasabb is lehet. Milyen ajándékot és hány alkalommal kaphatunk a főnökünktől?

A munkáltató munkavállalójának minden évben, legfeljebb három alkalommal adhat ajándékként szolgáltatást, terméket, vagy ezekről szóló utalványt, írja Privátbankár értesülésére hivatkozva az Adófórum. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint alkalmanként, az ajándék-utalvány értékéből, az adóév első napján érvényes minimálbér 10 százalékát meg nem haladó rész adómentes. Az említett kedvezmény nem csupán a munkavállalónak jár, de a vele közös háztartásban élő, közeli hozzátartozójára is kiterjeszthető. Az adómentes juttatást a foglalkoztatónak csekély értékű ajándékként kell nyilvántartania. 

2008-ben az érvényes minimálbér összege havi 69 ezer forint, így alkalmanként 6 900 forint adható ajándékként, ami fejenként és évente 20 700 forint összegű keretet jelent. Abban az esetben, ha az alkalmazottnak több állása is van egyszerre, ez a limit nem nő a munkaadók számával, a dolgozó összes munkahelyét figyelembe véve is a fenti összegű ajándék illeti meg évente. Másként alakul azonban a részmunkaidős állásban foglalkoztatottak ajándékozása, mivel a - teljes munkaidős alkalmazottakhoz hasonlóan - ők is megkaphatják az szja törvényben meghatározott legmagasabb adómentes összeget. A munkaadóknak könnyebbség viszont, hogy az ajándékozási időpontokat tetszőlegesen választhatják meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink