hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés mellett specializált adóbírságokra lenne szükség

  • lapszemle

Az idei első félévben 30-40 milliárd forint költségvetési többletbevétel keletkezett a gazdaság fehéredéséből – jelentette a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság. A foglalkoztatottak száma csökken, a járulékfizetőké nő, írja az Fn.hu.

Az adócsökkentés még nem oldja meg a feketegazdaság felszámolását, a tisztességes adófizetők érdekében egyszerre kell pozitív és negatív ösztönzőkkel élni – vélte Fekete István, a bizottság munkaadói képviselője, a Joint Venture Szövetség elnöke. Specializált adóbíróságokat kellene felállítani, hogy ne húzódjanak el az ügyek – mondta, és hozzátette: a fehéredés üteme csak újabb eszközökkel tartható fenn.

Pataky Péter, a bizottság munkavállalókat képviselő tagja az adóamnesztiáról úgy vélekedett, hogy ez becstelen eljárás volna a tisztességesen adózókkal szemben. A bizottság első jelentése szerint tavaly egész évben 80-100 milliárd forint volt a fehéredésnek tulajdonítható többletbevétel. A jelentés megállapítja: Magyarországon 2008-ban az összes foglalkoztatott száma nem nőtt, hanem csökkent. A KSH adatai szerint 2008. május–júliusában a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 894 ezer volt, ami 54 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.Ebből következően a járulékfizetők számának is csökkennie, de legalábbis stagnálnia kellene. A számok azonban mind az OEP jogviszony kimutatásaiban, mind pedig az APEH járulékadatai szerint a biztosítotti jogviszonyt szerzők, illetve járulékot fizetők száma növekedett - áll a jelentésben.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pedagógus szabadságának számítása gyed után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Önkormányzati bevételek

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Telephely az iparűzési adóban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink