hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP, Fidesz, SZDSZ, KDNP, MDF: ki mit gondol az adócsökkentésről?

  • MTI

Csak fokozatos adóteher-csökkentésre lát lehetőséget a következő időszakban Veres János pénzügyminiszter, aki szerint olyan mértékű változtatás hajtható csak végre, amely nem veszélyezteti a konvergenciaprogramban 2009-re kitűzött, 3,2 százalékos GDP arányos államháztartás hiány elérését.



A pénzügyminiszter a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nevében az Amerikai kereskedelmi Kamara (AmCham), a Német-Magyar Ipari Kereskedelmi Kamara és a Joint Venture Szövetség által közösen rendezett szakmai konferencián pénteken Budapesten kijelentette: rövid időn belül ezer milliárd forintos adómérséklést nem lehet végrehajtani. Hozzátette: az államháztartásban a tartósan alacsony államháztartási deficit elérése érdekében szükség lenne a közpénzügyi törvény mielőbbi elfogadására.

A pénzügyminiszter az elmúlt évek egyik legjelentősebb eredményeként könyvelte el az államháztartási hiány jelentős mértékű csökkentését és a gazdaság kifehérítésében elért "figyelemreméltó eredményeket". Ezek közé sorolta, hogy a társas vállalkozások közül a nyereséges, azaz az adófizető cégek száma a 2005. évi 125 ezerről 2007-re 273 ezerre nőtt, míg a veszteséges vállalkozások száma 118 ezerről hozzávetőleg 70 ezerre mérséklődött. Az egyéni vállalkozókat tekintve a nyereségesen tevékenykedők 2005-ös 111 ezres létszáma 2007-ben 241 ezerre emelkedett. Kiemelte: az adózásban a könnyítésekre lehetőség van, de a gazdaság realitásaiból és az államháztartási követelményekből kell kiindulni.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa a mai adórendszer legnagyobb gondjának azt tartotta, hogy az nem segíti a kis- és középvállalkozások tevékenységének bővülését, holott a GDP megtermelésében, a foglalkoztatásban nagy szerep hárul rájuk. Egyúttal leszögezte, a mostani adórendszer a foglalkoztatás bővítését sem segíti. Egyetértett azzal, hogy a közterheket csökkenteni kell a munkahelyek bővítése, a vállalkozások beruházási kedvének növelése érdekében. Tállai András szerint, ha a Fidesz kapná meg a társadalomtól a felhatalmazást a kormányalakításra, legelső lépéseként a bürokrácia, különösen az adóbürokrácia, az adóadminisztráció leépítését kezdené meg és mérsékelné az élőmunka terheit. Véleménye szerint a társasági adó emelése nem szükséges, a különadót viszont azonnal el kell törölni. A személyi jövedelemadó-rendszert Tállai András szerint úgy kell átalakítani, hogy az a munkára ösztönözzön, a munkába állást segítse, az áfa rendszerén azonban nem kell változtatni.

Kóka János (SZDSZ) az adózásban a legfontosabb célnak, három éven belül legalább 1.000 milliárd forint, a GDP 4 százalékának megfelelő könnyítést nevezte, amely döntően az élőmunka terheit csökkentené. E nélkül Magyarország nem lehet versenyképes - mondta.

A liberális párt szerint 2008-ban az államháztartási hiányt csökkenteni kell és nem szabad felélni a tartalékokat. Mielőbb szükség lenne egy olyan törvényre, amely rögzíti a költségvetésben a kiadási plafont. Különösen azért, mert a világban kibontakozó pénzügyi krízis tovagyűrűzésére fel kell készülnie az országnak. A túlzott állami költekezést vissza kell fogni, "fogyókúrára kell fognunk az elhízott, lusta, tehetetlen államot".

Herényi Károly (MDF) úgy vélte: a magyarországi adóreformmal elsősorban a gazdaság szereplőinek helyzetét kell javítani, hisz tőlük függ a gazdaság teljesítménye, a foglalkoztatottság nagysága, minősége. Felvetette azt, a pártja korábban is hangoztatott véleményét, hogy egyszeri alkalommal "adóamnesztiát" kellene végrehajtani, mert ezzel "hazajöhetnének a korábban kivándorolt adóforintok". Az szja rendszerben egy-, 18 százalékos kulcsot javasolt, ami megítélése szerint jelentősen növelhetné a foglalkoztatást. Javasolta az élőmunkára rakódó terhek mérséklését és az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését is.

Rétvári Bence a KDNP részéről a szélesebb közteherviselés megvalósítása mellett érvelt. Véleménye szerint az élő munkát terhelő adók helyett a vagyonterhelő adók bővítése szükséges. Az szja-ban a családi adózás bevezetése mellett érvelt. A környezetvédelem, a zöldgazdaság erősítése érdekében, az úgynevezett "zöldadók", a környezetvédelmi tevékenység erősítését segítő adófajták bevezetését tartotta szükségesnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink