hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Neuer Zürcher Zeitung: mesterfokon űzzük az adócsalást

  • MTI

Gyurcsány harca az elenyésző közösségi szellemmel szemben címmel fűzött kommentárt a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap csütörtökön a magyar kormányfő adócsökkentési programjához.



A tekintélyes újság bécsi tudósítója részletesen ismertette az előterjesztés fő jellemzőit, rámutatva, hogy az adópolitikai fordulatot jelentő intézkedéscsomag parlamenti jóváhagyása távolról sem biztosított a kisebbségben kormányzó szocialisták számára, a program elfogadtatásához ugyanis rá vannak utalva a többi párt jóindulatára. 

A kommentár szerint a magyar kormány nincs irigylésre méltó helyzetben. Bár a 2006-tól követett megszorító politikája előmozdította az államháztartási hiány csökkenését, az irányvonal azonban roppant népszerűtlen, és azzal fenyeget, hogy a 2010-es parlamenti választáson a kormány "belehalhat a pénzpolitikai szépségbe". 

Gyurcsány miniszterelnöknek tehát sürgős szüksége van arra, hogy lökést adjon népszerűségének: ezt a löketet az adócsökkentési csomagnak kellene szállítania - fogalmazta meg álláspontját a Neue Zürcher Zeitung tudósítója. - Ezzel azonban kockára teszi az eddigi takarékossági politikát. Ugyanis ha az adóbevételek várható zsugorodását nem kompenzálják a kiadásokban eszközölt csökkentések vagy új bevételi források révén, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az ország visszacsúszik a deficites gazdálkodásba. A szociális kiadások lefaragását Gyurcsány nem meri megkockáztatni, inkább bízik a hazai össztermék 20 százalékára becsült árnyékgazdaság elleni szigorúbb intézkedésekben. 

A jegyzet szerint azonban az a feltevés, hogy a kormánynak a hatékonyabb ellenőrzéssel és az adózási morál erősítésével sikerülhet a felére apasztani az árnyékgazdaság nagyságát, és ezzel előteremteni az adócsomag költségének a fedezetét, sok budapesti megfigyelő szemében vágyálomnak tűnik. 

Elvégre aligha van még egy olyan ország, amelynek lakossága hasonlóképpen mesteri fokon űzi az adócsalás tudományát. És erre nem csupán a kommunista időkből örökölt, az állammal szemben ellenséges reflex a magyarázat. Ugyancsak kevéssé járultak hozzá a közösségi szellemhez azok az amúgy is tetemes adóterhek, amelyek, a politika iróniájaként, Gyurcsány ideje alatt még tovább nőttek - vélekedett a világlap.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink