hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iskolakezdés előtt: mennyi támogatás jár egy gyerek után?

  • dr. Marosi Andrea

Egyre több munkáltató él a béren kívüli juttatások, vagyis különböző adó- és járulékmentes támogatások lehetőségével. Ezek egyike az adómentes iskolakezdési támogatás. Egy gyermekre mennyi és milyen formában nyújtott iskolakezdési támogatás adható adó és járulékkímélő módszerrel?

 
Kinek adható?
Iskolakezdési támogatást ez év szeptemberében általános- vagy középiskolába járó gyermek után kaphatnak a gyermek szülei, nevelői. Iskolakezdési támogatásban azok részesülhetnek, akik a szóban forgó iskolás gyermek után családi pótlékra jogosultak, A családi pótlékra való jogosultság feltételeit a családok támogatásáról szóló törvény határozza meg. Családi pótlékra az a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs (továbbiakban együtt: szülő), a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő és a gyám jogosult, aki a saját háztartásában neveli a gyermeket. 

Az iskolakezdési támogatás adómentessége nem függ attól, hogy a családi pótlékot melyik szülő részére folyósítják. Elegendő, ha arra a törvény szerint a szülő egyébként jogosult lenne. Élettársi kapcsolatban élő magánszemély esetében a juttatás csak akkor adható adómentesen, ha a vonatkozó szabályok szerint ő maga is jogosult a családi pótlékra, azaz a gyermek közös.

A munkáltatónak az adómentes iskolakezdési támogatás összegéről nyilvántartást kell készítenie magánszemélyenként, amelyet az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig kötelező megőrizni. Az adómentességi feltételekről nem kell a dolgozóktól igazolást kérni, a későbbi problémák elkerülése végett mégis célszerű megtenni ezt. Érdemes megkövetelni, hogy az érintett mutassa be a folyósító szerv igazolását a családi pótlékról. Elfogadható az a megoldás is, hogy igazolás helyett csak a feltételek fennállásáról szóló nyilatkozat aláírását kérik a dolgozótól.

Milyen mértékű a támogatás?
Az előző évhez képest nőtt az iskolás gyermekeket nevelő családok számára nyújtható adómentes munkáltatói juttatás maximális összege. 2008-ban a minimálbér harminc százalékáig terjedő, azaz évi 20 700 forint összegű is lehet az adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatás. Mivel ez a támogatás mindkét szülőnek adható, optimális esetben egy gyermek iskolakezdési támogatása 41 400 forint. 

Az iskolakezdési támogatás nyújtásának azonban időbeli korlátja továbbra is van, a tanévkezdést megelőző és követő 60 napon belül adható, vagyis az idén július 3. és október 31. között.

Milyen formában nyújtható?
A legtöbb munkáltató iskolakezdési vásárlási utalvány formájában nyújtja iskolakezdési támogatását a munkavállalóknak. Ilyenkor az utalványon feltüntetett üzletekben lehet az utalványt beváltani
Amennyiben az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokról ( pl. a tankönyv vásárlásról) a munkavállaló a munkáltató nevére szóló számlával számol el, úgy azt utólag a munkáltató 20 700 forint/fő mértékig megtérítheti. 

Forrás: Saldo Zrt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink