hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adószakértők 20 százalékos szja-kulcsot javasolnak

  • MTI

Egységes 20 százalékos szja-kulcsot és emellett, 15 millió forint feletti jövedelem esetében egy 30 százalékos kulcs bevezetését javasolják adószakértők. Az áfát 23 százalékra emelnék és az iparűzési adót megszüntetnék.

 
A javaslat szerint megszűnne a bevételen alapuló jövedelem átalány, ilyen például az ekho, valamint a minimálbér adómentessége, a munkáltatói tb-járulékot pedig 10 százalékponttal csökkentenék.
 
A kedden Budapesten ismertetett szakértői anyagot a Deloitte Magyarország, az Ernst and Young és a KPMG állította össze. A javaslatot támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága.

Az áfa 23 százalékra történő emelését, a különadó eltörlését, az értékalapú ingatlanadó bevezetését, második hullámban, az önkormányzati reformmal együtt az iparűzési adó megszüntetését, illetve az osztalékadó 20 százalékra történő csökkentését javasolják közös szakmai anyagukban adószakértők és adótanácsadók.

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója úgy vélte, hogy az intézkedések a bevezetésüket követő első évben már 1 százalékponttal, akár 4,5 százalékra növelhetnék a GDP bővülési ütemét, nem veszélyeztetve a dezinflációt; a foglalkoztatottságot pedig fél százalékkal javíthatják a bevezetés és újabb féllel a következő évben.

László Csaba a KPMG partnere ismertette: a javaslat 1 000-1 100 milliárd forintos költségvetési hatása miatt a lépéseket nem egyszerre, hanem több év alatt javasolják megvalósítani. A konvergenciapályát nem veszélyeztetve és az államháztartási hiányt nem növelve - tette hozzá, megemlítve, hogy ellentételezésként költségvetési kiadáscsökkentésre is szükség van. Példaként említette az adójóváírás megszüntetését, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás megemelését 8 000 forintra, és a munkavállalói járulékplafont 15 millió forintra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Hallgató szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink