hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több régióra kiterjedő, 30 milliós szja-csalás

  • MTI

Több régióra kiterjedő, mintegy 30 millió forint értékű személyi jövedelemadó (szja) csalást leplezett le a Vám- és Pénzügyőrség (VP), valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) - jelentették be a két szervezet közös sajtótájékoztatóján.



Vankó László, az APEH bűnügyi szakreferense és Dávid Róbert, a VP Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka elmondta: egy bűnözői csoport mintegy 250 adózó személyi adatait megszerezve valótlan tartalmú szja-bevallásokat nyújtott be az APEH különböző regionális igazgatóságaihoz, és jogosulatlanul, mintegy 30 millió forint adóelőleget igényelt vissza.

A 243 fiktív adóbevallásban közös, hogy levelezési címként egy budapesti postafiókot adtak meg. Azok a magánszemélyek, akiknek a nevében az szja-t visszaigényelték, egy román gazdasági társasággal álltak munkaviszonyban vagy egyéb kapcsolatban.

A csalók különös figyelmet fordítottak arra, hogy az alkalmanként és személyenként visszaigényelt adóelőleg összege - ez minden esetben 100 ezer forint körüli volt - ne keltsen feltűnést. Az adóelőleg-visszatérítést többségében hajléktalanok által nyitott bankszámlákra kérték - mintegy negyven számlát nyitottak négy hajléktalan nevére -, a kiutalt pénzt több esetben a csoport vezetője vette fel bankautomatákból, ami - a képfelvétel révén - segített az azonosításában.

A csoport vezetője egy budapesti illetékességű fiatalember, aki viszonylag jómódú, több értékes ingatlant tulajdonol, illetve bérel, értékes gépjárművel rendelkezik - derült ki a tájékoztatón.

A csalássorozat kitervelőjét és fő haszonélvezőjét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bíróság a hét végén előzetes letartóztatásba helyezte. A vámhatóság az okozott kár megtérítése érdekében bankkártyákat és közel 1 millió forint értékben készpénzt foglalt le, és zárolta az ismertté vált bankszámlákat.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője elmondta: korábban is előfordult, hogy valaki jogosulatlanul akart szjá-t visszzaigényelni, de az ország egész területére kiterjedő csalássorozattal még nem találkoztak. A fiatalember vagyonosodási vizsgálatra is számíthat- tette hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink