hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóhatósági értelmezések a számlázásról: van új a nap alatt

  • adozona.hu

A számlázás az új áfatörvény alapján is sokszor nehézséget okoz a gyakorlatban. A közelmúltban az adóhatóság több számlázással kapcsolatos értelmezést is közzétett honlapján. Összefoglaló a legfontosabb fejleményekről.

Néhány hónapja a gyűjtőszámla alkalmazásával kapcsolatban számos kérdés merült fel. Akkor a hatóságokkal folytatott egyeztetések alapján az a vélemény körvonalazódott, hogy a gyűjtőszámla mindig a számlakibocsátó szempontjából esedékes adó-megállapítási időszakra kell, hogy vonatkozzon, és nem lehet attól eltérő rendszerességgel kibocsátani a gyűjtőszámlát - figyelmeztet az Ernst&Young hírlevelében. A pénzügyminisztérium időközben kiadott iránymutatása szerint az áfatörvény alapján egy adó-megállapítási időszakban legalább egy gyűjtőszámlának kell készülnie, de lehetőség van akár az adó-megállapítási időszakon belül többszöri gyűjtőszámla kibocsátására is (pl. kéthetente), feltéve, ha arról a felek előzetesen írásban megállapodnak.

A belföldön le nem telepedett adóalanyok számára adható áfa-visszaigénylés szabályaival kapcsolatos további újdonság, hogy – legalábbis az adóhatóság értelmezése szerint – 2008-tól előlegszámla alapján önmagában már nem lehet adó-visszaigénylést kezdeményezni. Az APEH az ezzel kapcsolatos álláspontját arra alapozza, hogy az áfatörvény alapján a visszaigénylési jog csak az ellenérték maradéktalan megtérítésekor keletkezik és ez a feltétel az előlegszámla kiegyenlítésével elvileg nem teljesül, csak majd az ügylet teljes értékének rendezésekor. Ez az értelmezés azonban a más EU tagállamokban letelepedett adózókkal szembeni hátrányos megkülönböztetésként is értelmezhető, hiszen belföldi ügyletek esetén az előlegszámla áfa tartalma a teljesítés időpontjától visszaigényelhető.

Április végén az APEH honlapján részletes tájékoztatást tett közzé az elszámolási időszakos ügyletek áfa-rendszerbeli megítélésével kapcsolatban. A tájékoztató szerint tipikusan elszámolási időszakos teljesítések közé tartoznak például a közüzemi szolgáltatások, a bérbeadás, illetve az az eset, amikor a rendszeresen, folyamatos jelleggel beszerzett termékekről nem szállításonként, hanem meghatározott periódusokban számolnak el. Az elszámolási időszakos ügyletek teljesítési időpontja a fizetési határidő, amely időben jelentősen eltérhet magától a tényleges „teljesítéstől”. Az elszámolási időszakos teljesítés nem azonos a gyűjtőszámlával, amely egy számlázási módszer. A gyűjtőszámla alkalmazása esetén a felek minden egyes teljesítésről (az adott időszakon belül) elszámoltak, csak magát a számlakiállítást vonják össze. A gyűjtőszámlának nincs saját teljesítési időpontja, az ügyletekhez tartozó valamennyi teljesítési időpontnak szerepelnie kell a gyűjtőszámlán.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink