hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjpénztárak: változik az egyéni számlaértesítő tartalma

  • hvg.hu

A magánnyugdíjpénztárak az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján a 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait - hívja fel a figyelmet az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A 2008. június 30-áig kiküldött egyéni számlaértesítők a 2007-re eddig lekönyvelt tételeket mutatják, amelyek várhatóan nem minden esetben egyeznek meg a foglalkoztatók által a 2007-es naptári évre bevallott és befizetett tagdíjak teljes összegével - derül ki a két szervezet honlapján közzétett közös tájékoztatóból. A számlaértesítők az egyéni számlákon 2007-re ténylegesen jóváírt tagdíj és hozam összege mellett tájékoztatásként közlik a hozzájuk 2008-ban beérkezett, de 2007-re vonatkozó tagdíjbevallási és befizetési adatokat is. Az utóbbi adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a 2009-ben kiküldött, 2008-ra vonatkozó számlaértesítőben szerepelnek majd könyvelt tételként. 

A késedelmes jóváírás hátterében az áll, hogy 2007. január 1-jétől új, központosított tagdíjbevallási és -befizetési rendszert vezettek be: a foglalkoztatók a magánnyugdíjpénztári tagdíjat - az egyéb járulékokkal együtt - az adóhatósághoz vallják be és fizetik meg. Ennek előnye, hogy hosszabb távon csökkenhetnek a pénztári adminisztrációs költségek, így a tagdíj nagyobb hányada kerülhet az egyéni számlákra. Azzal pedig, hogy az adóhatóság közvetlenül intézkedik a tagdíjhátralék behajtásáról, növekszik a tagdíjbeszedés, -behajtás hatékonysága, ami szintén a pénztártagok érdekét szolgálja - hívja fel a figyelmet a tájékoztató.
Az új rendszerben az adóhatóság feldolgozza a bevallási adatokat és megküldi a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyek az adóhatóságtól kapott adatok alapján azonosítják a tagi befizetéseket, majd jóvá írják a tagdíjakat, illetve az azokra jutó hozamokat a tagok egyéni számláján. 

Az APEH a tagdíjbefizetéseket 2007 januárja óta folyamatosan átutalta a magánnyugdíjpénztárakhoz, a bevallási adatok azonban kisebb-nagyobb késéssel érkeztek a pénztárakhoz. A pénztárak azokat a befizetéseket, amelyeket a bevallási adatok hiányában tagi szinten nem tudtak beazonosítani, időlegesen egy elkülönített függőszámlán tartják nyilván. A pénztártagokat emiatt nem érheti veszteség, mivel a pénztárak a függőszámlákon lévő tagdíjakat befektetik és a befektetések hozamát az azonosítás után a tagok egyéni számláján jóváírják. 

A magánnyugdíjpénztárak, az APEH és a PSZÁF továbbra is mindent megtesznek az új rendszer zavartalan működése és a pénztártagok vagyonának teljes biztonsága érdekében - hangsúlyozza a tájékoztató.
A PSZÁF adatai szerint 2007 végén közel 108 milliárd forint, az éves tagdíjbevétel 35 százaléka volt függő tételként nyilvántartva. A felügyelet egyik elemzésében figyelmeztet: 2009-től kötelező lesz a választható portfolió bevezetése; ennek végrehajtását nehezíti, hogy a pénztárak a központosított beszedés miatt késve írják jóvá a tagdíjakat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink