hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány az adórendszerről: "ahol lépünk, ott nagyobbat kell lépni"

  • MTI

Az adórendszer érdemi és jelentős egyszerűsítésével valamennyi adótanácsadó, illetve adószakértő egyetért, akiknek többsége a négy százalékos különadó megszüntetését és a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolja - összegezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtöki, a Parlamentben tartott megbeszélés legfontosabb megállapításait.


Az adózók 60 százaléka havi 150 ezer forintnál kevesebb, 30 százaléka 150-300 ezer forint között, 10 százaléka 300 ezer forint feletti jövedelmet vall be - ismertette a 2007. évi adatokat Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő kijelentette, hogy Magyarország versenyképességét korlátozza a munkát terhelő adók és járulékok nagysága és szerkezete, majd a statisztikai adatokra visszautalva megjegyezte, "Magyarországon kevesen fizetnek viszonylag sok adót".

Az átlagos adóterhelés és az adóék csökkentése és az adózók számának bővítése elemi feladat - jelezte a miniszterelnök. (Az adóék a bérköltség százalékában fejezi ki az összes rárakódó terhet, beleértve az szja-t is, a magyar adóék 54 százalék, a régió többi országában ennél 10-15 százalékponttal alacsonyabb.) Ugyanakkor az is látszik, a mostani népszavazás is ezt mutatta, hogy az ország jelentős része nem kíván többletterhet vállalni, noha a szakmai többségi vélemény ennek szükségességét nem vitatja - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Ezért van szorítóban az adórendszer, hiszen annak struktúráját csak úgy lehet átalakítani, hogy akik eddig nem fizettek adót, vagy keveset fizettek, ők fizessenek többet annak érdekében, hogy egyes adónemeket illetve járulékokat csökkenteni lehessen, ami végső soron javítja a versenyképességet, több beruházást és munkahelyet eredményez - vezette le a folyamatot a miniszterelnök. A kormány még nem döntött az ismert adóváltoztatási tézisek közül, tehát van értelme a vitának és a javaslatoknak - mondta a konzultáció vitaindítójában Gyurcsány Ferenc.

Az adóteher csökkentése és az adózók körének szélesítése hozhat eredményt, azaz többletbevételt - jelezte Oszkó Péter. A Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint a lakosság azon része, amelyik minimálbér, vagy a minimálbér duplája után fizet adót és feltehetően jelentős adózatlan jövedelmet kap zsebbe, jelentős kockázatot vállal. Így elképzelhető, hogy alacsonyabb adókulcsok esetén esetleg kevesebb kockázatot vállalnának és több adót fizetnének - tette hozzá.

A versenyképesség drasztikus javítását, a vállalati különadó eltörlését és a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentését szorgalmazta László Csaba. A KPMG adópartnere szerint az adócsökkentéshez szükséges forrásokat egyrészt az áfa 2-3 százalékpontos megemelésével, és értékalapú ingatlanadó illetve a környezetet terhelő zöldadó bevezetésével lehet teremteni.

Az adórendszer egyszerűsítését szolgálná az egykulcsos adó bevezetése, amelyet az alacsony jövedelműek kompenzálása mellett lehetne bevezetni - javasolta a volt pénzügyminiszter, aki szerint a 35 százalékos osztalékadó kulcsát is csökkenteni kell, mivel ez az adókulcs nem segíti a jövedelmek kifehérítését.

Az osztalékadó megszüntetésének szükségességét Kupa Mihály is megerősítette. A volt pénzügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy csak a gazdaság az első félévi adatainak ismeretében lehet felmérni, hogy milyen nagyságrendű adóváltoztatásokra van fedezet.

A helyi iparűzési adó beszedését az APEH-ra kellene bízni, mivel jelenleg csaknem 12 ezer ember foglalkozik ezzel az önkormányzatoknál - mondta László Csaba.

Többen szorgalmazták a társasági adó és a személyi jövedelemadó kedvezmények eltörlését illetve erős megrostálását, Madár István, a portfolió.hu elemzője szerint ezeknek a kedvezmények nem ösztönöznek több adó befizetésére, illetve ritkán érik el deklarált céljukat.

Az adórendszer strukturális átalakítása, az egyszerűség és a méltányosság jegyében, ez lehetne az adóváltoztatások legfontosabb feladata - fogalmazott Madár István, aki elmondta azt is, hogy addig nehéz lesz változtatni, amíg az adózók 40 százaléka gyakorlatilag egyetlen fillér adót sem fizet.

A nagyvállalatok számára az adórendszer kiszámíthatósága a legfontosabb - hangsúlyozza Erdős Gabriella. Az adóhatóság átvehetné a holland szervezet gyakorlatát, ahol az adókivetést statisztikai adatokkal támasztják alá, azaz ha egy ágazatban átlagosan x forint társasági adót és járulékot fizetnek, akkor ennél kevesebb befizetése esetén a bizonyítás az ügyfelet terheli - tette hozzá a PriceWaterhouseCoopers adópartnere. Erdős Gabriella után Vámosi-Nagy Szabolcs is felvetette a különadó megszüntetésének szükségességét, annál is inkább, mivel ezt a kormányzat 2006-ban megígérte. Az Ernst and Young adószakértője szerint az egészségügyi járuléknak fedezetet kell nyújtania az egészségügyi ellátás költségeire.

A miniszterelnök, meghallgatva a megbeszélésén jelenlévő adótanácsadók és adószakértőket, összefoglalta a véleményeket: az adónemek csökkentése és az egykulcsos adó bevezetése vitatott kérdés, sok szakértő javasolja a helyi iparűzési adó fokozatos kivezetését a rendszerből.

"Ahol lépünk, ott nagyobbat kell lépni" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint megfontolandó a jelenlévő adótanácsadók véleménye, hogy fontosabb a 2009 januárjától életbe lépő változtatások alapos kidolgozása, mint a törvények nyári kihirdetése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink