hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A fitnesz- és sportklubokról is adatokat gyűjt majd az APEH

  • MTI/Adózóna

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2007-ben a befejezett ellenőrzések során 356,7 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a kivetett szankciók összege pedig meghaladja a 212 milliárd forintot - jelentette be a hivatal sajtótájékoztatóján Szikora János, az APEH elnöke.



A legnagyobb bevételt tavaly is az áfa-minimalizálók vizsgálata eredményezte, a 4613 vizsgálat 63,1 milliárd forint megállapítással zárult, míg a tavaly befejezett 11 095 vagyonosodási vizsgálat 42,7 milliárd forintot hozott az APEH konyhájára.

Több mint 15 ezer vagyonosodási vizsgálatot kezdtek el eddig, és valamivel több, mint 11 ezret zártak le, 2008-ra azonban nincs célszám, vagyis a kormány nem határozta meg, hogy az adóhatóságnak hány ilyen vizsgálatot kell lefolytatnia. 

Tavaly a cégcsoportok központosított ellenőrzése során 17,2 milliárd forintot szedtek be. Ezekben az esetekben sok olyan fiktív számlázási láncolatot, fantom és alvó cégeket találtak, amelyeknél gyakori a tulajdonos, ügyvezető és székhelyváltás. A vizsgálatok eredményeként 1200 felügyeleti eljárás indult, és 500 adószám felfüggesztését kezdeményezték.

A revizorok az idén is rajta tartják a szemüket mindenen, amin eddig - derül ki a 2008. évi ellenőrzési irányelvekből. Vannak új ellenőrzési területek is, ilyen például a jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozások, a jövedelem (nyereség) minimum alatt vallók ellenőrzése vagy a januártól hatályos áfatörvény betartásának vizsgálata.

Az idén ellenőrizendő főbb tevékenységi körök: kereskedelem és vendéglátás, húsfeldolgozó ágazat, baromfivertikum, e-kereskedelem, gabonavertikum, számítástechnikai alkatrészek forgalmazása. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a gépjármű-kereskedelemmel, információtechnológiai szolgáltatással, állategészségügyi ellátással foglalkozó vállalkozók is.

A „feketegazdaság fehérítése” címén idén a jogelőd nélkül, újonnan alakuló vállalkozások 20 százalékát, a jövedelem- (nyereség) minimum alatt vallókat, a magánszemélyek vagyongyarapodását, a bevallást rendszeresen elmulasztókat ellenőrzik. Emellett a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak és az adózói életút vizsgálata is kiemelt feladat lesz és a fekete gazdaság visszaszorítását célzó vizsgálatokra továbbra is számítani kell.

A kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatokat, „magatartásformákat” is figyeli majd az APEH: az új adónemek (különadó, hitelintézeti járadék), az áfakötelezettség minimalizálása, a láncszámlázások, az országhatárokon túlnyúló körbeszámlázásos ügyletek, a kapcsolt vállalkozások közötti elszámoló árak, a magánszemélyek adókedvezményei, az illetékkötelezettséghez, szerencsejátékhoz fűződő kötelezettségek egyaránt fontosak lesznek az adóhatóság számára. 

Az új áfatörvény előírásait célellenőrzések keretében vizsgálják, de azt ígérek, hogy „méltányosan fognak eljárni”, tekintettel arra, hogy több tisztázatlan dolog is van még, többek között a fordított adózással kapcsolatos kérdések. 

A fokozott ellenőrzések idén a gépjármű-kereskedelembe tartozó vállalkozókat, az információtechnológiai szaktanácsadókat, egyéb az információtechnológiai szolgáltatás területén működő vállalkozásokat, valamint az egészségügyi ellátással foglalkozó vállalkozókat érinti majd. 

Vizsgálat-előkészítés címén adatokat gyűjtenek majd fitnesz- és sportklubokról, hulladékgazdálkodással foglalkozó cégekről, az alvállalkozókkal működő, takarítási tevékenységet végző vállalkozásokról, a pénzügyi szektorról (hitelközvetítők, hitelkihelyezők, brókerek, üzleti tanácsadást végzők), őrző-védőkről és utazásszervezőkről.

Jövőre 580 ezer revizori napja van az APEH-nek, ennek 60 százalékát, közel 360 ezer napot a bevallások utólagos ellenőrzésére fordítanak. Emellett kiemelt feladat lesz még – 170 ezer nappal – az adókötelezettségek ellenőrzésére irányuló ellenőrzés.

Az APEH elnöke felhívta arra is a figyelmet, hogy ha valaki úgy sejti, hogy ál-adóellenőrrel van dolga, akkor a megbízólevél iktatószámával érdeklődhet az adóhivatal Contact Centerének telefonszámán.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink