hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Liechtenstein a kultúrában vág vissza

  • MTI

A hercegség bejelentette, hogy az eredeti terveket megváltoztatva nem vesz részt a müncheni Régi Képtárban májustól szeptemberig tartó kiállításon, amelyen a bécsi festők munkásságát mutatják be.

"A hercegség mindaddig nem lesz hajlandó gyűjteményeiből Németországnak kölcsönözni műveket, amíg a jogállam elveinek betartása Németország részéről problémát jelent" - olvasható a témáról a héten kiadott szigorú vaduzi közleményben.

Mi több, bejelentették: a hercegség múzeumaiból más németországi kiállításokra már korábban kölcsönzött műveket is visszavonják. A művészeti megtorlást csak azt enyhíti, hogy, mint a vaduzi hatóság fogalmaz, "a két ország közötti kapcsolatok változása esetén" a hercegség múzeumai is "készek felújítani a német múzeumokkal a jó és szoros kapcsolatokat." 

A miniállam és Németország közötti feszültség azért alakult ki, mert a hercegség legnagyobb bankjának, az LGT-nek egyik volt külső munkatársa jó pénzért (mintegy 4 millió euróért - több mint 1 milliárd forintért) általa megszerzett adatokat szolgáltatott ki a német titkosszolgálatnak (BND) a pénzintézetről, pontosabban német adóalanyok ott elhelyezett pénzeiről. 

Liechtenstein a héten nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az informátor ellen. Németországban vizsgálat indult mintegy ezer adóalany ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy liechtensteini bankbetéteik révén kibújtak bizonyos németországi adókötelezettségeik alól. Az így kipattant adóbotrányok eddigi legismertebb "áldozata" a német posta időközben lemondott vezetője, Klaus Zumwinkel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink