hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Örökösödés: duplán adóztatnak a bankok?

  • adozona.hu

A kamatadó bevezetése óta többeket ért az a meglepetés, hogy néhány hazai pénzintézetnél az örökölt értékpapírok teljes összege után 20 százalék kamatadót is levonnak. A korrekcióra csak azután kerülhet sor, hogy az örökös igazolja az illeték befizetését.

Kalulátor
Kiszámolhatja mennyit kell fizetnie.
Piroska valamivel több mint egymillió forintot örökölt értékpapír formájában, amit egy már korábban meglévő értékpapír számlára vezettek át. Úgy tűnt, az átvezetés  a legnagyobb rendben lezajlott, mígnem Piroska (aki mellesleg egyik olvasónk) pénzt próbált átutalni az értékpapírszámlájáról a bankszámlájára. Megdöbbenve tapasztalta, hogy az átutalt 20 ezer forint helyett csak 16 ezer érkezett meg. Először azt hitte, valamit elrontott, és véletlenül nem az összeget, hanem az átvezetendő értékpapír-darabszámot adta meg, ezért újra megpróbálta, immár sokkal nagyobb figyelemmel töltve ki a megbízást. Az átutalt összeg 20 százaléka ismét „eltűnt”. 

Piroska azonnal telefonos ügyintézőhöz fordult. Kérdésére azt a választ kapta, hogy a levont 20 százalék a kamatadó. Olvasónk még mindig úgy gondolta, hogy véletlenül vonták le tőle a kamatadót, ezért felkereste az illetékes bankfiókját, ahol az egyik ügyintéző arról tájékoztatta, hogy ha valaki értékpapírt örököl, akkor annak a bekerülési értékét a bank nullának veszi. Mivel nem fizetett érte, így az nyereségnek számít, amely után kamatadót kell fizetnie, amit a teljes összeg után vonnak le és csak a visszaváltáskor jelenik meg a számlán.

A fenti eset nem egyedi, az általunk megismert történetek alapján három bankról biztosan tudjuk, hogy a fent említetthez hasonló módon jár el. A visszatartott összeg esetenként több millió forintra rúghat (Dóráék esetében például közel 6 millió forintot tart vissza a bank). Az érintettek mind azt firtatják, hogy jogosan tartják-e vissza a 20 százalék kamatadót a bankok az örökölt értékpapírok teljes értékéből, hiszen az örökölt vagyon után örökösödési illetéket (10-12 százalék) kötelesek fizetni, így azt a törvény szerint nem lehetne egyéb adóval sújtani. 

A hivatalok, bankok és az éritetettek jogi képviselőinek véleménye természetesen eltér. Az étékpapírok adóztatásáról szóló állásponokról részletesen a hvg.hu oldalon olvashat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tőkeleszállítás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink