hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hol a legvonzóbb a társaságiadó-rendszer?

  • adozona.hu

Ciprusnak, Írországnak és Svájcnak van a legvonzóbb társaságiadó-rendszere Európában a KPMG nemzetközi felmérése szerint, amelyben nagyvállalatok adószakértőit arról kérdezték, mennyire tartják vonzónak országuk adórendszerét más európai államokhoz viszonyítva. Az éllovasok pozíciójukat saját adórendszerük stabilitásának, értelmezhetőségének és a viszonylag alacsony adókulcsoknak köszönhetik. Csehország, Románia és Görögország a sereghajtók közé tartozik – ott az adórendszer bonyolultsága, valamint a sok és túl gyakori adóváltozás volt a fő kritika. Magyarország tizenegyedik a rangsorban.

Az Európai Unióhoz Magyarországgal egy időben, 2004-ben csatlakozott országok közül Málta, Észtország és Szlovákia kapta a legjobb értékelést az adózási rendszer tekintetében, megelőzve hazánkat. Bár Lengyelország és Csehország gazdasága egyaránt látványosan növekszik, mindkét ország a leggyengébben szereplő öt állam között van társaságiadó-rendszerük alapján a vizsgált 28 országból, mutatott rá Mike Glover, a KPMG adóosztályának vezető partnere. „Ez nem azt jelenti, hogy az adó ne lenne fontos, de a befektetési döntéseket sok egyéb tényező is befolyásolja” – hangsúlyozta Mike Glover.

A legjobb eredményt elért országok mindegyike magas minősítést kapott az adószabályozás értelmezése, az adószabályok stabilitása, illetve a viszonylag alacsony mértékű adókulcsok szempontjából. A három leggyengébben szereplő állam, Csehország, Románia és Görögország a gyakran változó és bonyolult szabályozás miatt került a lista végére.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a gyenge adórendszerrel működő országok esetében mindez nem csupán a belföldi, hanem a nemzetközi kereskedelemben is hátrányt jelent a cégek számára – a válaszadók 70 százaléka vélekedett hasonlóan. Ugyanakkor a pozitív értékelést kapott államok képviselőinek mindössze 43 százaléka gondolja úgy, hogy a vonzó adórendszer előnyökkel jár a nemzetközi versenyben.

Sue Bonney, a KPMG Europe LLP adórészlegének vezetője és cégtársa, a következőképpen kommentálta a kutatás eredményét: „Érdekes az a nézet, miszerint egy komplex adórendszer akadálya lehet a versenyképességnek, viszont relatíve kevés ember érzi úgy, hogy az egyszerűbb szabályozás az alacsonyabb rátákkal elősegíti a versenyt. A legtöbb kormány világszerte úgy tekinti az adót, mint a belföldi gazdaságot támogató eszközt, miközben a felmérés azt támasztja alá, hogy a megfelelő adórendszer csak egy része az üzletet támogató lépéseknek. A jó infrastruktúra, a képzett munkaerő, hozzáférés a nyersanyagokhoz és a piacokhoz ugyanolyan fontos tényezők.”

A felmérés többek között vizsgálta a résztvevők álláspontját a hazai adórendszer sajátos elemeiről, beleértve a következetességet, a túlóra kérdését, az adójogszabályok mennyiségét, az adókulcsokat és az adóhatóságokkal ápolt viszonyt.

Európai szinten az adójogszabályok mennyisége a legkevésbé vonzó, 28 százalékos értékeléssel. Ez az eredmény azonban államonként óriási különbségeket rejt, így például a ciprusi válaszadók 100 százaléka vonzónak ítélte ebből a szempontból hazáját, míg a romániai megkérdezettek úgy nyilatkoztak, hogy országukban túl sok a jogszabály.

Az adóhatóságokkal ápolt viszonyt általában pozitívan értékelték a megkérdezettek. Ezek közül is kiemelkedik Írország, Svájc, Észtország, Finnország, Dánia, Szlovénia és Litvánia. A kevésbé elégedettek ebből a szempontból Németország, Spanyolország, Olaszország, Csehország és Görögország polgárai.

„Az eredmény azt mutatja, hogy Európa üzleti életében nem kívánatos tényező a bizonytalanság és a bonyolultság. Az adótörvények terjedelme roppant nagy és átláthatatlan. Ezek egyszerűsítése igazi kihívás elé állítja az európai adóhatóságokat” - véli Sue Bonney.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink