hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkenteni kell az élőmunka-terheket, de miből?

  • adozona.hu

A kormány és a szakma között konszenzus van abban, hogy az élőmunka terheket csökkenteni kell. Az adóterhet azonban csak úgy lehet csökkenteni, ha annak forrását megteremtik - mondta Zara László, az Adó- és Könyvvizsgálói Egyesület elnöke a Napi Gazdaság adókonferenciáján. A felszólaló szakértők szerint az ehhez szükséges pénz egy részét az adóellenőrzési szigor növelésével és a hatósági munka hatékonyabbá tételével lehetne megteremteni.

A Gazdasági Versenyképesség Kerekasztalnak (GVK) még nincsenek elfogadott elképzelései. Abban sincs egyetértés, hogy kihez is kellene Magyarországot hasonlítani az adórendszer átalakításakor: a régió országaihoz vagy egész Európához – mondta Zara László, az Adó- és Könyvvizsgálói Egyesület elnöke és a GVK Adórendszer munkacsoportjának vezetője a Napi Gazdaság Adókonferenciáján. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az élőmunka terhelését csökkenteni kell. Nálunk ugyanis mind a környező országoknál, mind pedig az uniós átlagnál magasabb ez az adóterhelés.

Az adószakértő szerint csak akkor lehet csökkenteni az adóterhet, ha valahonnan megteremtik erre a forrást, ez pedig szerinte az adóalap szélesítésével lehetséges. Erre pedig megoldást jelenthetnek a szélesebb körű és a hatékonyabb adóellenőrzések. Az adószakértő az szja csökkentés lehetőségét nem látja, szerinte mozgástér a tb-járulékok terén lenne. Ezt a véleményt Veres János, pénzügyminiszter is.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a fogyasztási típusú adókat és a forgalmi adókat kellene növelni. Zara László azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy áfaemelésnek is lehet negatív a megítélése, hiszen a magyar áfa mértéke már így is a legmagasabbak között van. A jövedéki adók emelése is felmerülhetne, de itt erős lobbik vannak, amik miatt szintén nehéz végigvinni a javaslatokat – jegyezte meg.

Az ingatlanadóval is baj van a szakember szerint. Ezt az értékalapú adót mindenkinek fizetnie kellene, ám egyelőre nem látszik annak a lehetősége, hogy miként lehetne a hitelből vett ingatlanok és a saját ingatlanok között különbséget tenni adófizetési szempontból. A rendszer e nélkül igazságtalan lenne – vélekedett Zara László.

Az eddigi jogszabály- módosítások után 2006-ban 200 ezerrel, 1,2 millióra csökkent a minimálbéresek száma, és ezzel is szélesebbé vált az adóbázis - mondta Veres János pénzügyminiszter. Az adóváltozások jövőre tovább szélesítik az adó- és járulékalapot és egyes szabályok is egyszerűsödnek. A 2009-től tervezett adóstruktúra változásokról nem ismertetett részleteket a pénzügyminiszter, ezekről 2008. január végéig állapodik meg a két kormánypárt.

A pénzügyminiszter Zara László azon felvetésére, hogy az ingatlanadó kiválthatná az iparűzési adót, elmondta: a két adó nem válthatja ki egymást, hiszen az ingatlanadóból 60 milliárd forint körüli bevételhez juthatnak az önkormányzatok, míg az iparűzési adó évi 400 milliárd forintot jelent a költségvetésnek. 

[[ Oldaltörés: Aggodalmak az adórendszer átalakítása miatt ]]


A 2009-től megvalósuló adóstruktúra-változásokról rendezett kerekasztal-beszélgetésen László Csaba, a KPMG adópartnere aggodalmát fejezte ki az adórendszer átalakításáról szóló munka miatt. Nem tartotta jó jelnek, hogy eddig a javaslatokról semmi sem szivárgott ki. Véleménye szerint ennek két oka lehet: vagy nagy titokban készül, vagy még nincs is minek kiszivárognia. Veres János erre utalva megjegyzte: az új szabályok a Pénzügyminisztériumban készülnek a Versenyképességi Kerekasztal adózási munkacsoportja és számos szakértő véleményének figyelembevételével, amelyet igyekeznek beépíteni a javaslatokba.

László Csaba megfontolásra javasolta, hogy kerüljön be a járulékrendszerbe egy magas plafon, amely felett nem kell tb-járulékot fizetni. Ennek hatására véleménye szerint a "kisíbolt" és a tőkejövedelemmé transzformált személyes jövedelmek visszajönnének a legális szférába. Az egykulcsos adóról szakmai vitát javasolt. 

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója a 2009-től esedékes adóváltozásokkal kapcsolatosan a jelenlegi 50 adónem csökkentését javasolta. Véleménye szerint nem az szja- vagy éppen az áfatörvény a bonyolult, hanem a sok kis adót kellene kiiktatni a rendszerből.

Vámos-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere és Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere az eva és ekho kör és a mezőgazdasági szektor adóztatását javasolta átgondolni. Lőcsei Tamás szerint az ország azon megítésén is változtatni kellene, hogy "Magyarország egy következmények nélküli ország" legyen. Ezt szerinte úgy lehetne elérni, hogy a terhek csökkentésével párhuzamosan a szigort az APEH oldaláról erősíteni kellene, és mindenkire vonatkozóan.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adat és szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi kedvezmény

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink