hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó értékalapon: mi lesz 2009-ben?

  • Kovács Andrea

A kormányzat már kinyilvánította szándékát, az önkormányzatoknál a labda - válaszolt szűkszavúan a pénzügyminiszter a hvg.hu-nak az értékalapú ingatlanadóról szóló törvény jövő évi finomításának lehetőségeit firtató kérdésére. A vagyont terhelő adók mértéke a magyar adórendszerben jóval az uniós szint alatt van, az értékalapú ingatlanadó bevezetésével változhat a helyzet - vélik szakértők. Erre jövőre biztosan nem kerül sor, de 2009-ben igen.

Nincs kizárva, hogy jövőre még változtatnak a törvényen” - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője a hvg.hu-nak, amikor arról kérdeztük, véleménye szerint mi történhet még a múlt héten elfogadott értékalapú ingatlanadóval 2009 januári bevezetéséig. A jelenleg érvényben lévő szabályozás (területalapú adóztatás) mellett vélhetően jövőre újra előkerül a szocialista képviselők indítványa, amely meghagyná a választás lehetőségét az önkormányzatoknak, az értékalapú kivetés mellett területalapon is szedhetnék az ingatlanadót. „Ha a szocialista honatyák által beterjesztett elképzelés valósulna meg, akkor minden maradna a régiben, semmi sem ösztönözné az önkormányzatokat az értékalapú adószedésre” - magyarázza a szakember. Jelenleg a területi alapon, illetve a luxusadó mellett korrigált forgalmi értékkel is szedhetnek adót az önkormányzatok, ez utóbbival azonban csak 4 településen élnek, ott sem a helyi lakosok fizetnek, hanem például az üdülőtulajdonosok.

„Továbbra is annak a hívei vagyunk, hogy maradjon meg lehetőségként a területalapú számítás, s bár egyetértünk az egységesítés szándékával, ezt hosszú távon képzeljük el” - mondta lapunknak Kékesi Tibor, az MSZP témafelelős országgyűlési képviselője, aki elismerte, hogy igazságosabbá kell tenni a rendszert. „Egy 28 négyzetméteres pinceműhelyben dolgozó ember ne fizessen annyit, mint egy plázában lévő, azonos méretű bolt tulajdonosa” - vázolta a jelenlegi szabályozásban rejlő anomáliákat. Ehhez képest a szocialista frakció szeretné megadni a lehetőséget a helyhatóságoknak, hogy ők döntsék el: érték- vagy területalapon vetnék-e ki az adót. 

S bár a MSZP ilyen irányú tervei egyelőre megbuktak (nem szavazta meg a parlament, a kérdés újbóli felvetését pedig az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága formai okokból házszabályellenesnek minősítette), de jjanuárban szeretnének a kérdéssel újra foglalkozni. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-frakcióban hány, a kérdésben érintett polgármester és önkormányzati képviselő van, körülbelüli választ kaptunk: a képviselők egyharmada. Kékesi képviselő - aki egyben a VI. kerületben városatya - a fogalmak tisztázását is fontosnak tartotta. Valójában két adóról beszélünk, 2009-ben az építmény- és telekadót helyezik értékalapra. Arra kérdésre, hogy az önkormányzatok mennyire lobbiztak érdekeik érvényesítéséért, úgy válaszolt: "álláspontjuk tolmácsolásra került". 

A teljes cikk itt olvasható!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink