hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóteher-növekedést hoz az újév

  • adozona.hu

A hétfőn elfogadott adótörvény-módosítások adócsökkentést nem, de még szinten tartást sem ígérnek. A jövő évi változások során az össz adóteher 0,7 százalékkal fog emelkedni. Az adótörvény-módosításokat Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kommentálta.

Hétfőn a parlament megszavazta az adótörvény-módosításokat. Eszerint elfogadták az újrakodifikált áfatörvényt, az értékalapú ingatlanadót, a honatyák rábólintottak az adóbírság drasztikus megemelésére és támogatták azt a javaslatot is, miszerint meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozások 16 százalék helyett 10 százalékos adókulccsal adózhatnak 50 millió forintos éves bevétel alatt. Ellenben a képviselők elkaszálták a kisadók összevonását, az szja sávhatár-módosítását, valamint a banki céltartalékok megadóztatását.


Bár Veres János pénzügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy az adóemelés kevésbé, sokkal inkább a kiadáscsökkentés jellemzi a változásokat, Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője szerint az adónövelés a meghatározóbb az államháztartás egyensúlyáért folytatott kormányzati küzdelemben. Véleménye szerint noha a konvergenciaprogramban adócsökkentést ígért a kormány, a jövő évi változások növelik az adóterheket. 


Parragh László, az MKIK elnöke az elfogadott adóváltozásokról úgy nyilatkozott az Adózóna kérdésére, hogy nagyjából az következett be, amire számítani lehetett: nagy változás a költségevetés szempontjából nem történt. Amit viszont továbbra is aggasztónak vél a kereskedelmi kamara elnöke, hogy még mindig nem látszik, mi lesz majd 2009-től a gazdasági növekedés motorja. Egy növekedésorientált programra lenne szükség, amelyhez forrásokat kellene hozzárendelni – jegyezte meg Parragh.


„Számomra a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy kizárólag értékalapúvá teszik az építmény- és teleadót. Egyelőre csak ennyit tudunk. Én építményadó-párti vagyok, de véleményem szerint úgy kellene ezt bevezetni, hogy magánszemélyek és vállalkozások tulajdonát egyaránt érintse, előbbi a személyi jövedelemadóból, míg utóbbi az iparűzési adóból vonhassa le” – magyarázta az Adózónának Vámosi-Nagy Szabolcs. A szakember azt is hozzátette, mivel 2009-től dönthetnek emellett az önkormányzatok, így jövőre a kormány – az adószerkezet átalakítása közben – finomíthat a koncepción. „Tulajdonképpen egy új adónem, amelyet nem kompenzálnak semmivel, így egyelőre hiányosnak tűnik az építményadóval kapcsolatos döntés” – mondta.


A három kisadó összevonásának elmaradásával kapcsolatban úgy vélte, ebben a kérdésben a parlament okosabb volt, mint a kormány. „Három olyan adó összevonását tervezték, amelyek esetében hiányzott a közös alap” – hangsúlyozta. Az innovációs járulék alapja az iparűzési adóhoz kapcsolódik (bruttó árrés), a szakképzési hozzájárulás a munkavállalók számától függ, a rehabilitációs járulék pedig a csökkent munkaképességűek alkalmazásától függ. „Ráadásul ezeknek az adóknak nem alanya az a 400 ezer ember, aki egyéni vállalkozóként dolgozik” – mondta az adószakértő, hozzátéve, hogy indokoltnak tartaná 10-12 adó megszüntetését, de ebben az esetben az összevonás nem lett volna szerencsés. Ugyanakkor fontos lépésnek tartja, hogy 5 adó megszüntetéséről is határoztak már.


Parragh László, az MKIK elnöke is jó hírként értékelte, hogy végül a parlament elvetette a kisadók (efeho) összevonását. A szakképzés támogatása terén elindult egy lassú, de pozitív változás, amelyet az efeho javaslata megakasztott volna – mondta el az Adózóna kérdésére. Szerinte az elutasításban nagy szerepet játszott, hogy "a gazdaság összes szereplője" határozott álláspontot képviselt e kérdésben.


Az szja sávhatár-módosítása az E&Y adószakértője szerint nagy segítség lett volna azoknak az átlagjövedelmű adózóknak, akiknél jövedelmük egy része átcsúszik a 36 százalékos sávba, de az SZDSZ végül visszatáncolt korábbi javaslatától, miszerint 1,7 millióról 1,9-re emelkedjen a jövedelmi sávhatár. 


Jó döntésként aposztrofálta Vámosi-Nagy Szabolcs is és Parragh László is a vállalkozásokat érintő változást, miszerint a jövőben nem 5, hanem 50 millió forint adóalapig lenne lehetőség – meghatározott feltételek között – 16 százalék helyett 10 százalékos adókulccsal adózni. Igaz, a feltételek között szerepel, hogy a meg nem fizetett adót beruházásra, hiteltörlesztésre, vagy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatására kell fordítani. „Ennek technikai feltételeit még nem látom” – fűzte hozzá Vámosi- Nagy.


Parragh szerint a módosítás némileg mérsékli a kisvállalkozások adóterhét, így fontosnak tartja mint olyan eszközt, amely a kisvállalkozások helyzetén javíthat. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az export döntő részét multinacionális vállalatok bonyolítják le, és amikor az ipari termelés illetve az exportdinamika bővülését emlegetjük, a multinacionális vállalatok teljesítményéről beszélünk és nem a kisvállalatokéról – tette hozzá az MKIK elnöke.


A jövő évi költségvetésben 0,7 százalékkal nő az össz adóterhelés, tehát túlteljesül a konvergenciaprogram – foglalta össze Parragh az adótörvények változásának hatását. A kereskedelmi kamara elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg a konvergenciaprogramban tervezetthez képest is nagyobb mértékű jövedelemátcsoportosítás folyik, ami a korábbi tervekhez képest több adóbevételhez juttatja a kormányt. Arra viszont egyelőre csak ígéretek szintjén mutatkozik szándék a kormány részéről, hogy ezt a többletbevételt a gazdaságba visszajuttassa, miközben a központi költségvetés kiadása 7 százalékkal nő. Így egyik oldalról növeli a bevételét, a saját mozgásterét bővítve ezzel, a másik oldalról viszont elvonja a lakosság és a gazdaság erőforrásait – vélte az MKIK elnöke. 


Az állami kiadások növekedésére Kóka János is utalt felszólalásában az Európai Kereskedelem Napja alkalmából tartott díjkiosztó rendezvényen. "Ez az a viselkedés, ami bármekkora adóbevételt képes felemészteni" – jelentette ki a gazdasági miniszter. Veres János újságíróknak erre reagálva azt mondta: nem tudja, milyen számokról beszélt Kóka János, a jövő évi költségvetésben általa nem ismert ez a 7 százalékos állami kiadás-növekedés.


Kovács Andrea, Szabó Zsuzsanna

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink