hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MKIK ellenzi a kisadók összevonását

  • adozona.hu

Az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nem ért egyet a szakképzési hozzájárulás, a rehabilitációs hozzájárulás és az innovációs járulék egy közös adónembe (efeho) való összevonásával. A kamara véleménye szerint a törvényjavaslat az adminisztrációs terheket nem csökkentené és a befizetéseket várhatóan nem hasonló célokra használnák fel.

A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat szerint az adó- és járulékváltozások 2008-ban nem módosítják jelentősen a vállalkozószféra pénzügyi pozícióit. A GDP-arányos adóterhelés konvergenciaprogramban előirányzott 0,3 százalékpontos csökkenésével szemben várhatóan 0,42 százalékponttal nő. Az adóbevétel a várható 2007. évihez képest 116 milliárd forinttal több lehet. A többlet csaknem fele, 48 milliárd forint, az élőmunkát terhelő elvonásokból (szja, tb-járulékok) jönne össze – a másik fele valószínűleg a gazdaság további kifehéredésének köszönhetően.

Az MKIK nem ért egyet a szakképzési hozzájárulás, a rehabilitációs hozzájárulás és az innovációs járulék egy közös adónembe (efeho) való összevonásával. Nagyon látványosnak tűnhet fel az úgynevezett kisadók összevonása. A miniszterelnök közlése szerint a pénzügyminiszter garanciát vállalt arra, hogy a kisadók összevonásával létrejövő új adó nem jár majd adóemeléssel – országos szinten. Ezzel szemben a kamara úgy véli, hogy az efeho létrehozása több kárt okozna, mint amennyi hasznot jelentene.

A benyújtott törvényjavaslatban már csak három adónem összevonására kerülne sor, a régi-új elvonást „efeho” (erőforrás-fejlesztési hozzájárulás) névvel jelölik. Nem derül ki, hogy a szakképzési és az innovációs járuléknál a lehetséges levonási kedvezmények életben maradnának-e. A kamara véleménye szerint hatásvizsgálatok nélkül nem ítélhető meg, hogy az új rendszer milyen átrendeződést okozna. A rehabilitációs járulékot viszont mindenkinek meg kellene fizetnie, annak is, aki eddig foglalkoztatott csökkent munkaképességűeket, és így nem volt köteles a befizetésre. Az MKIK szerint tisztázni kellene azt is, hogy a 20 fő alatti kategóriába beletartoznak-e a foglalkoztatott nélküli evás és egyéni vállalkozók is.

A kamara egyetért az adórendszer egyszerűsítésével, de előkészítetlensége és kontraproduktív hatása miatt elutasítja a „kisadók” tervezett összevonását.

Az MKIK szerint a benyújtott törvényjavaslat ékes példája a „toldozgató” jogalkotásnak. Emellett azonban azt is jelezte, hogy kész részt venni 2008 folyamán egy életszerű, a kitűzött célokat jobban megvalósítani képes szabályozórendszer előkészítésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink