hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: a kis adók összevonása nem jelent adóemelést

  • MTI

A "Megállapodást a jövőnkért" című kiáltvány aláíróival egyetértés van abban, hogy az adótömeg országos szinten ne változzon. A pénzügyminiszter garanciát vállalt arra, hogy a kis adók összevonásával létrejövő új adó nem jár majd adóemeléssel - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, miután megbeszélést folytatott a kiáltvány aláíróival.



A gazdaság meghatározó szereplőivel és érdekvédelmi szervezeteivel folytatott megbeszélés témája a feketegazdaság elleni küzdelem volt. A miniszterelnök a konzultációt követő sajtótájékoztatón, amelyen a kiáltvány aláírói is jelen voltak, elmondta: az állami bevételeket havonta auditálni fogják és a többletet visszaadják a gazdaságnak. Azok számára, akik eddig mentesek voltak a kis adók fizetése alól, olyan támogatási formákat javasolnak, amelyeken legalább annyit nyernek, mint amennyit fizetniük kell majd.

A "Megállapodást a jövőnkért" című kiáltványt tavaly áprilisban 16 gazdasági érdekképviselet - köztük több Magyarországon működő vegyes kamara, a Joint Venture Szövetség, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - írta alá, amelyekhez később újabb 7 szervezet csatlakozott.

A kiáltvány aláírói négy kulcskérdésben jelezték együttműködési szándékukat: a felelős és fenntartható gazdaságpolitika, az államháztartási reform, a szolgáltató egészségügy és a versenyképességet növelő adóreform ügyében. Az együttműködést kezdeményező befolyásos gazdasági szervezetek a miniszterelnök szerint az előállított produktumot, a foglalkoztatást és más mutatókat tekintve a magyar gazdaság mintegy 80 százalékát képviselik.

Az érintett körrel már több konzultációra sor került. "A kiáltvány aláíróival arról zajlottak a megbeszélések, hogyan lehet párbeszéddel, az ország jövőjét szolgálva egy versenyképesebb, gyorsabban növekvő gazdaságot segíteni" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: ha van deficitje az elmúlt hosszabb időszaknak, az az, hogy "többet beszélünk egymásról, mint az ország jövőjéről". A reformok ügyét, a változások ügyét, az ország megújításának ügyét nemzeti üggyé kell tenni, ehhez pedig szövetségesek kellenek. A szövetségesek egyik köre az üzleti élet meghatározói szereplői - mondta.

A megbeszéléseken a pártfinanszírozás ügye is szóba került. A miniszterelnök szerint a magyar politikai rendszernek el kell fogadnia, hogy a versengő pártok működése mennyibe kerül, azt átláthatóan, korrekten kell biztosítani. "Tiszta vizet akarunk önteni a pohárba", a kormány ezért októberben benyújt egy új pártfinanszírozási törtvényt, nyílt vitára bocsátva - mondta.

A kiáltvány aláíróinak képviseletében Varga István, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta: a résztvevők a tisztességes üzletmenet, tisztességes üzletpolitika mellett kötelezték el magukat, ezt másoktól is elvárják, és aki ezt megpróbálja Magyarországon keresztülvinni, akár keresztülverni, azt támogatják. Nagyon fontosnak tartjuk a feketegazdaság elleni harcot, annak minden formája elleni fellépést. "Támogatjuk, hogy Magyarországon szabálykövetés uralkodjon" - hangsúlyozta a kamarai elnök. Mint elmondta, hétfőn a dialógus nagyrészt a jövedéki termékek, a regisztráció, a vállalatok vezetése és ellenőrzése kérdéseiről folyt. Ezt a kérdéskört a továbbiakban szeretnék bővíteni, konkrét javaslatokat is megfogalmaztak, amelyek például az IT szektort, a könnyűipart érintik, s javaslatot tesznek a fekete- és szürke gazdaság kifehérítésére. A fordított adózást az informatikai alkatrészek forgalmazására is kiterjesztenék.

Varga István hangsúlyozta: a változások, amelyeket a kormány tervez és amelyek közül nagyon sokat támogatnak, nem irányulhatnak a tisztességes vállalkozók és a tisztességes adózók ellen, ezzel a kormányfő is egyetértett.

A miniszterelnök egy hónap múlva a versenyképesség és az adózás kérdéseiről konzultál a kiáltványt aláíró gazdasági érdekvédelmi szervezetek képviselőivel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink