hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Januártól új adó: erőforrás-fejlesztési hozzájárulás

  • MTI

Januártól új adónembe, az erőforrás-fejlesztési hozzájárulásba (efeho) vonnak össze három kis adót, a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot.

Az adótörvényeket módosító javaslatot, amely az efeho bevezetéséről is rendelkezik, múlt pénteken nyújtotta be a pénzügyminiszter a parlamentnek. Az új adónem bevezetését az adórendszer átláthatóbbá tételével, egyszerűsítésével, az adminisztrációs terhek csökkentésével indokolja a javaslat, amely szerint az adóterhelés az adók összevonása miatt nemzetgazdasági szinten nem növekszik. 

Az efeho alapja a korrigált nettó árbevétel (az iparűzési adóalap) lesz. Az efeho mértéke az egyes vállalkozásoknál a foglalkoztatottak létszámától függ: 19 fős alkalmazotti körig az adóalap 0,3 százaléka, 20-50 fő között az adóalap 0,35 százaléka, 50 fő felett pedig az adóalap 0,6 százaléka. 

Az efeho-alapnak az a része - legfeljebb azonban az adóalap 90 százaléka -, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik, mentes az efeho alól. 

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozók az efeho alapját az eva adóalapjának 50 százalékában is megállapíthatják. 

A legfeljebb 50 munkavállalót foglalkoztató vállalkozások efeho-kötelezettsége innovációs részt nem tartalmaz, a 20 fő alatti cégeké pedig rehabilitációs részt sem. Az efeho kötelezettség a 20 személynél kevesebbet foglalkoztatók esetében 100 százalékban, a 20-50 főt foglalkoztatóknál 86 százalékban, a több mint 50 főt foglalkoztatóknál pedig 50 százalékban teljesíthető azzal, ha a törvényben megfogalmazott feltételeknek megfelelő képzést szerveznek, finanszíroznak. 

A több mint 50 főt foglalkoztató vállalkozó esetében az innovációs efeho-részből (az efeho-kötelezettség 42 százaléka) levonható a gazdasági társaság saját tevékenységi körében végzett kutatásfejlesztési tevékenység közvetlen költsége és a meghatározott szervezetektől megrendelt kutatási-fejlesztési tevékenység költsége.

Az efeho képzési, valamint innovációs részt meghaladó része (20-50 fős cégeknél az efeho 14 százaléka, 50 fő feletti cégeknél az efeho 8 százaléka) képezi a rehabilitációs részt, ami a Munkaerőpiaci Alapot illeti. Az adóhatóság az alapot megillető részen felüli összeget közvetlenül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnak utalja át. 

Amennyiben egy cég a képzési részt kizárólag gyakorlati képzés megszervezésével teljesíti és költségei (kiadásai) önmagukban meghaladják a bruttó kötelezettséget, visszaigényelheti a különbséget, amit az alaprészből a rendelkezésre álló összeg, illetve a költségvetési törvényben jóváhagyott éves előirányzat erejéig ki kell elégíteni. A kapott visszatérítést egyéb bevételként kell elszámolni. 

Az efeho nyilvántartását, beszedését, ellenőrzését az állami adóhatóság végzi. Az éves efeho összegét az adóévet követő május 31-éig kell bevallani, megfizetni, illetve ettől az időponttól lehet visszaigényelni a javaslat szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink